Kia onthult Europese specificaties EV9

4mnd geleden | Nicolas Morlet

Met de EV9 blijft Kia zijn gamma uitbreiden. Dit nieuwe vlaggenschip kan je beschouwen als het elektrische alter ego van de Sorento SUV, die in het gamma blijft. Maar bovenal betekent het een kwantumsprong in termen van technologie, met name op het gebied van ultrasnel laden.

Met zijn lengte van 5,01 meter is de Kia EV9 een grote jongen waarvan het massieve uiterlijk wordt versterkt door zijn scherpe randen en uitgesproken hoeken. Slecht voor de aerodynamica en dus ten koste van de actieradius? Nee, de ingenieurs hebben er bijzonder op gelet dat het offer klein blijft door een vlakke bodem onder het chassis en wielen speciaal ontworpen voor een betere luchtstroom te voorzien. De grote SUV biedt een WLTP-bereik van 541 kilometer dankzij de indrukwekkende batterij van 99,8 kWh. Deze batterij kan ultrasnel worden opgeladen, waardoor hij in slechts 15 minuten een actieradius tot 239 km kan voorleggen wanneer hij op een geschikt gelijkstroomstopcontact wordt aangesloten. De EV9 zal ook in staat zijn om kleine elektrische apparaten en, voor het eerst, een volledige huisinstallatie van stroom te voorzien, via een adaptor die in het stopcontact wordt gestoken.

Voor de motor staan er twee versies op het programma: achterwielaandrijving met 204 pk of vierwielaandrijving met 384 pk. Deze laatste kan in slechts 6 seconden van 0 naar 100 km/u accelereren. Niet slecht voor een machine van tweeënhalve ton.

Ultieme gezinsauto

Gezien zijn afmetingen biedt de Kia EV9 uiteraard veel ruimte aan boord. Er zijn twee configuraties beschikbaar voor 6 of 7 passagiers. De eerste is een klassieke configuratie met een 60/40 deelbare bank op de tweede rij en twee klapstoelen op de derde. De versie voor zes personen onderscheidt zich door de onafhankelijke stoelen op rij twee, die 360 graden kunnen draaien zodat de passagiers tegenover elkaar kunnen reizen. Afhankelijk van de configuratie heeft de bagageruimte een inhoud van 333 tot 728 liter, met nog eens 90 liter ruimte onder de motorkap bij de tweewielaangedreven versie (52 liter bij de 4x4).

Technologie

Het interieur is een technologische aangelegenheid, zoals blijkt uit de twee grote schermen van 12,3 duim, plus een derde scherm van 5 duim voor de bediening van de airconditioning. En voor het eerst kunnen de buitenspiegels worden vervangen door camera's, voor een nog technologischer uiterlijk.

De EV9 zal in oktober in Europa te koop zijn. Een prijs is er nog niet, maar zou tussen 70.000 en 90.000 euro moeten liggen.

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in