Oude auto’s niet langer welkom in Gent

2j geleden

Na een beslissing van de Raad van State weert de stad Gent als tegenmaatregel oude voertuigen uit haar stadscentrum. Deze verrassende maatregel heeft een sterke politieke lading.

Tot voor kort mochten voertuigen die minstens 40 jaar oud waren tegen een jaarlijkse vergoeding in de Gentse LEZ (Lage Emissie Zone) rijden. Oldtimers tussen de 30 en 40 jaar mochten acht keer per jaar tegen betaling de stad in. De eigenaar van een BMW uit 1986 vond deze regeling oneerlijk en stapte naar de rechter. De zaak ging tot bij de Raad van State, die oordeelde dat de maatregelen van de stad Gent discriminerend waren. Als gevolg daarvan nam de gemeente represailles en weert alle oldtimers uit het stadscentrum, behalve gedurende 8 dagen per jaar met een dagpas.

Wanneer?

Gent sluit zich aan bij Antwerpen, waar dezelfde verordening van toepassing is, terwijl auto's ouder dan 30 jaar zonder enig probleem in de Brusselse LEZ kunnen circuleren als ze een 'O'-plaat dragen!

In een klein land als België tart het de verbeelding dat er op dit vlak een uniforme regelgeving ontbreekt. Slachtoffers van een in wezen politiek spel lijken de eigenaars van oude auto's. Gemiddeld malen zij slechts weinig kilometers en oefenen amper invloed uit op de stadscirculatie...

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in