VAN DE REDACTIE - Politici en hun omgekeerde logica

10mnd geleden

Op pagina 37 van dit nummer heeft onze redactiedirecteur Stéphane Lémeret het over de grote reserves die de Europese Rekenkamer begin juni uitte over de beslissing van de Europese Commissie om ons vanaf 2035 verplicht met de elektrische auto te doen rijden.

Voor de “Zevende Dag”, het politieke praatprogramma van de VRT op zondag, was het een aanleiding om Eerste Vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie de logische vraag voor te leggen: “Wat nu?”

De Nederlander, bezieler van de Europese verplichting om alle andere dan BEV-auto’s te verbannen, deed alsof er helemaal geen probleem was. Dat de Europese fabrieken van auto-batterijen als paddenstoelen uit de grond schieten. Etcetera. Ik wist niet of ik moest blijven glimlachen, zoals ik spontaan deed, of triest zijn dan wel in opstand komen. En moest natuurlijk meteen denken aan wat je op de pagina’s 6 en 7 van onze gratis bijlage “Mobility Life” kan lezen over de batterij-problematiek. Maar pas helemaal hilarisch -of hemeltergend?- werd het toen de heer Timmermans zei: “Trouwens, de automerken zijn allemaal de richting van de elektrische auto ingeslagen…” Zo gebruiken politici de realiteit dus. Ze dwingen eerst de industrie om een bepaalde richting te kiezen, omdat ze de andere richting helemaal versperren, en halen dan hun grote gelijk door te suggereren dat die constructeurs dat spontaan hebben gedaan.

Ik ben niet tegen de elektrische auto. Wel ben ik tegen het verbod op andere technologieën en aandrijfvormen. Zoals ieder logisch denkend mens. Alleen is de verplichting om vanaf 2035 volledig elektrisch te gaan geen logische of technologische keuze. Wel een ideologische en politieke. Vooral dat laatste bewees de Eerste Vicevoorzitter van de Europese Commissie toen hij op de Vlaamse televisie de noodgedwongen nieuwe realiteit gebruikte om zijn argumenten te stutten.

Joost Bolle

Hoofdredacteur

Jurylid Car of the Year

joost.bolle@telenet.be

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in