VAN DE REDACTIE - Niet alle hoop is verloren!

5mnd geleden

Toen we een Triumph-dealer spraken over de Street Triple 765 RS, waarover je in onze laatste nummer kunt lezen, biechtte hij me op dat hij klaar was met auto's.

Hoewel hij al ver in de vijftig is, heeft hij besloten om uitsluitend nog per motor te reizen. Hij rijdt sinds afgelopen winter enkel nog op twee wielen en zegt dat hij alleen voor het kopen en vervoeren van rollen toiletpapier een beroep moet doen op een vriend - en dan nog alleen bij nat weer! Hij heeft geen idee hoeveel hij heeft bespaard door niet meer te rijden, maar hij is elke dag blij met zijn status als volwaardige motorrijder. Het is blijkbaar nooit te laat om goede voornemens te maken. Als je gezinssituatie het toelaat, waarom vervang je de tweede auto van je huishouden dan niet door een motor of scooter en gun je jezelf het plezier om elke dag op je eigen machine te rijden? Ja, het is mogelijk: een Harley-Davidson-monteur in Spy vertelde me eens dat zijn vader nooit een auto heeft gehad en altijd uitsluitend op een motor had gereden! Feit blijft dat ik, na ontelbare kilometers op de motor, nog steeds verbaasd ben over hoe eenzaam ik me voel als ik in de file sta die ons wegennet rijk is.

Een voorbeeld: toen ik op 28 september de presentatie van de GS 1300 door BMW Belux in Bornem verliet, spotte ik slechts twee motorrijders op een Brusselse ring die zo vol stond met auto's dat alles en iedereen op de weg tot stilstand kwam. Hoe komt het dat in veel Europese stadscentra tweewielers de door auto's vrijgemaakte ruimte innemen, maar dat ze in België slechts af en toe opduiken? Vooral in de zomer, wanneer de thermometer boven de 30°C stijgt, en het voor mensen quasi onmogelijk is op een motor te rijden - je zweet je kapot. De opwarming van de aarde heeft dus ook gevolgen voor motorrijders.

Ik wacht nog steeds op het amendement dat het Schouppe-decreet zou wijzigen tussen 1 juni en 30 september, maar de regering lijkt niet echt bereid om een vinger uit te steken.

Laten we hopen dat onze lieve en dure volksvertegenwoordigers op een dag de impact zullen inzien van dit decreet, dat ons motorrijders dwingt om voorrang te geven aan onze auto's voor de kleinst denkbare verplaatsingen rond de kerktoren.

Ik moet toegeven dat ik, gezien de manier waarop onze 'ecologische' maatschappij evolueert, een lastige toekomst zie voor onze kinderen. Zullen de basisrechten om vrij te reizen en te wonen waar we willen alleen voorbehouden zijn aan onze verkozen vertegenwoordigers die, achter het stuur van hun auto of aan boord van sterk vervuilende vliegtuigen, naar hun tweede huis zullen reizen in landen waar het leven nog goed zal zijn? 

Philippe Hunin

Moto Trends hoofdredacteur

philippe.hunin@mototrends.be

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in