Renault roept Europa op zich open te stellen voor andere oplossingen

1mnd geleden | Laurent Zilli

Met nog maar een paar maanden te gaan voor de verkiezingen roept Luca de Meo de Europese instellingen op om hun restrictieve en bestraffende beleid te vervangen door een beleid dat de auto-industrie ondersteunt.

Terwijl China massaal heeft geïnvesteerd in zijn auto-industrie en de VS belastingmechanismen invoert om de lokale productie van elektrische voertuigen aan te moedigen, neemt Europa genoegen met een inperkende en zeer ambitieuze regelgeving. "Het doel van deze regels is alvast om van Europa de kampioen van de milieubescherming te maken, in de hoop sociale vooruitgang op wereldschaal te bewerkstelligen", schrijft de Meo in zijn open brief aan Europa. Maar hij nuanceert: "Het probleem is dat andere economische machten geen gelijke tred houden, en dit ondermijnt het concurrentievermogen van de Europese industrieën".

Regelgeving

De Meo, die ook voorzitter is van de Europese vereniging van autofabrikanten ACEA, stelt daarom een zespuntenplan voor. Ten eerste moet Europa een echte industriële strategie opzetten, en dus niet alleen voor de auto-industrie. Ten tweede moeten fabrikanten hun eigen strategie opstellen, in overleg met wetenschappers, vakbonden en NGO's. Er moet ook een adviesorgaan komen om "regelgeving te reguleren" (met andere woorden, een reality-checkcommissie die Europa vertelt wanneer het te ver gaat). Een andere aanbeveling is om inspiratie te halen uit het Chinese en Amerikaanse beleid, zodat de EU op haar beurt de beste manier kan vinden om haar industrie te steunen. Tot slot benadrukt de brief dat we niet langer moeten geloven dat elektrische auto's de enige oplossing zijn. Daarom roept hij Europa op om ook te investeren in waterstof en synthetische brandstoffen. Tot slot wijst Luca de Meo erop dat Airbus heeft getoond waartoe Europa in staat is als het coherent en strategisch te werk gaat. De auto-industrie verdient minstens hetzelfde.

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in