VAN DE REDACTIE – Heeft de betaler altijd gelijk ?

7mnd geleden

Als trouwe lezer weet je dat we niet kwistig zijn met volledig elektrische auto’s in uw favoriete magazine.

AutoTrends blijft focussen op modellen die de autoliefhebber niet onverschillig laten, zoals de Porsche 992 GT3 RS. De Smart #1 en de Renault Mégane E-Tech, ook in dit nummer, zijn de uitzondering die de regel bevestigt. En onderstrepen vooral dat AutoTrends een zeer open geest heeft, en niets of niemand uitsluit.

Zelf heb ik er nooit een geheim van gemaakt dat ik sceptisch blijf, als het over de elektrische auto gaat. Niet zozeer omwille van het concept op zich. Wel omdat het een autotype is dat ons door politieke beslissingen wordt opgelegd. Terwijl de auto met verbrandingsmotor zoals we hem vandaag kennen het resultaat is van technologie die almaar verder wordt verfijnd door menselijk vernuft. De nuance is belangrijk, zoals onze gastcolumnist Jos Claes, man met grote ervaring in engineering, haarfijn uitlegt op bladzijde 40.

Waar ik me pas mateloos aan erger, is dat de ratio helemaal op de achtergrond is geraakt. De EV is een emotioneel debat geworden. De believers pikken zelfs het geringste (en terechte) punt van kritiek niet. Durf schrijven dat er stroomverlies optreedt tijdens het laden, terwijl je twintig liter diesel volledig kan oprijden als je twintig liter in de tank gooit, en je wordt verketterd. Je moet onvoorwaardelijk pro zijn, anders ben je per definitie ‘contra’. Het is des mensen, kan je zeggen. Maar pas gevaarlijk wordt het als je ziet dat het zwart/wit-denken wordt doorgetrokken naar studies, waarvan je verwacht dat die toch wel serieus en wetenschappelijk onderbouwd zijn. Ik wil maar zeggen: voor iedere wetenschappelijke studie die zegt dat de elektrische auto de wereld zal redden, is er ook wel eentje die zegt dat we de planeet met de EV nog meer naar de verdommenis rijden dan met een hedendaagse ICE.

Helemaal bedenkelijk wordt het als onderzoeksbureau’s worden ingeschakeld om ons te overtuigen van het ene dan wel het andere. Zo kwam Profacts onlangs tot de vaststelling dat de EV almaar populairder wordt in ons land: 6 op 10 Belgen zijn volgens de studie “voorstander” van elektrische rijden. Maar Profacts publiceerde even later een nieuw onderzoek waaruit bleek dat …6 op 10 Belgen van geen EV op hun oprit willen horen.

De eerste studie werd besteld door een volledig elektrisch automerk. De tweede door een vereniging die het hele autolandschap en dus ook ICE-modellen overspant. Je zou inderdaad voor minder vermoeden dat de betaler iets makkelijker gelijk krijgt.

Joost Bolle

Hoofdredacteur

Jurylid Car of the Year

joost.bolle@telenet.be

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in