Mercedes' elektrische prototype wordt steeds efficiënter

1mnd geleden | Laurent Zilli

Mercedes blijft de concept Vision EQXX doorontwikkelen en weerhoudt zich er niet van om het ook in de praktijk te testen. Het voertuig heeft zojuist zijn eigen record verbroken door minder brandstof te verbruiken dan een elektrische Twingo.

Na eerst een afstand af te leggen van 1.008 kilometer tussen Stuttgart en Cassis, zonder opladen, en vervolgens 1.202 kilometer tussen Stuttgart en Silverstone (UK) in 2022, doet de elektrische concept Mercedes Vision EQXX het opnieuw. Dit keer vond de uitdaging plaats op het Arabische schiereiland, want de auto reisde van Riyad in Saoedi-Arabië naar Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten. Afgelegde afstand: 1.010 km. Maar het belangrijkste is wat er nog in de accu overbleef, en het recordgemiddelde aan brandstofverbruik.

7,4 kWh/100 km

Na 14 uur en 42 minuten van deze reis, die werd afgelegd bij temperaturen tot 34 °C en een gemiddelde snelheid van 79,4 km/u, had de 100kWh-batterij genoeg vermogen voor nog 309 kilometer, wat de totale actieradius naar 1.319 kilometer tilde. Het gemiddelde brandstofverbruik bedroeg 7,4 kWh per 100 km (vergeleken met 8,3 kWh tijdens de laatste roadtrip), wat overeenkomt met een fossiel brandstofverbruik van 0,9 l/100 km (formule: (282 MPGe)² ). De geheimen van de Vision EQXX? Naast zeer geavanceerde aerodynamica en geoptimaliseerd rijgedrag is er natuurlijk een uitstekende warmtepomp, waardoor de impact van airconditioning op de actieradius verwaarloosbaar was, en 117 fotovoltaïsche cellen verspreid over de carrosserie, die 1,8 kWh elektriciteit terugwinnen, of het equivalent van 24 kilometer.

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in