Wallonië investeert (eindelijk) in een snellaadnetwerk

1w geleden | Laurent Zilli

Terwijl België goed op weg is om zijn Europese engagement voor een elektrisch oplaadnetwerk na te komen, is het bekend dat Wallonië ver achterblijft op Vlaanderen. Maar er beginnen dingen te veranderen.

In 2023 is België erin geslaagd om het aantal oplaadpunten voor elektrische auto's te verdubbelen. Mooi, alleen is de verdeling erg ongelijk, met 90% van de (ultra-)snellaadpunten in Vlaanderen. De oplossing komt wellicht van Sparki, een 100% Belgische start-up met grote technologische ambities, die steun krijgt van de regionale investeringsinstanties Wallonie Entreprendre en Ethias. Zij zullen elk respectievelijk 6,5 miljoen en 7,5 miljoen euro investeren in het bedrijf om nieuwe oplaadpunten op te zetten in het zuiden van het land.

700 kW

Sparki is nergens bang voor, want de start-up test momenteel een ultrasnel laadpunt dat een laadvermogen van 700 kW kan leveren, terwijl de best presterende publieke leveranciers (Fastned en Ionity) momenteel rond de 300-400 kW werken. Dat gezegd hebbende, dit oplaadpunt is slechts een prototype en geen enkele auto op de markt kan op dit moment zo'n vermogen aan. Een ander verschil met Fastned en Ionity is dat Sparki van plan is om meer in steden te ontwikkelen dan op snelwegen, en om dit te doen met de hulp van partners in de brandstofindustrie. Hierdoor kan het zijn netwerk sneller ontwikkelen en diensten aanbieden waar deze ontbreken. In feite heeft 26% van de stadsbewoners geen toegang tot een oplaadpunt. Als er al een in de buurt is, heeft deze een laag vermogen en wordt er steeds vaker een toeslag berekend als de verbinding langer dan twee uur duurt. Een afschrikmiddel...
Doelstelling: 80 snellaadpunten tegen het einde van het jaar. Het Waalse Gewest mikt op 6.000 stations van alle soorten tegen 2026, en 40.000 tegen 2030.

Tags: Insoliet
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in