Autonome auto's en aansprakelijkheid: het VK gaat in tegen de VS

5mnd geleden | Laurent Zilli

Het Verenigd Koninkrijk begint het wettelijke kader rond autonome auto's op te zetten en heeft een uitspraak gedaan over de aansprakelijkheid in het geval van een ongeluk.

Toeval of niet, slechts een paar dagen nadat in de VS een uitspraak werd gedaan in een zaak over de autonome rijsystemen van een Tesla, kondigde de Britse regering voor het eerst haar wetsontwerp over hetzelfde onderwerp aan. En ook al bevinden we ons nog maar in de ontwerpfase, het is nu al duidelijk dat de Britse wet de Amerikaanse trend niet volgt.

Geen misleidende namen

Dus, in het geval van een ongeluk met een auto die is uitgerust met autonome rijsystemen, en als de systemen waren geactiveerd op het moment van het ongeluk, zal de verantwoordelijkheid voor het ongeluk automatisch worden toegeschreven aan de fabrikant. Voordat dit gebeurt, moet de wet natuurlijk een duidelijke definitie geven van de systemen die onder autonoom rijden vallen en moeten fabrikanten oppassen dat ze deze systemen geen misleidende namen geven, zoals "Full Self-Driving". Wordt de wet aangenomen, dan zal Tesla zijn technologie een andere naam moeten geven.

Deze aankondiging van vooruitgang op het gebied van het wettelijke kader wordt verwelkomd door zowel de fabrikanten die de betrokken technologieën ontwikkelen als de verzekeraars. Heel duidelijk weten wie verantwoordelijk is in geval van een probleem zal het leven van verzekeringsmaatschappijen eenvoudiger maken en zal het publiek geruststellen over hun eigen verantwoordelijkheden, wat hen zal helpen deze nieuwe technologie te accepteren.

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in