Abarth 1000 SP komt 55 jaar later opnieuw tot leven

2j geleden

Het Centro Stile van de Italiaanse tak van de Stellantis Groep (PSA-FCA) brengt hulde aan de Abarth 1000 SP uit 1966 door het model te hertalen naar de 21ste eeuw.

 

Na een samenwerking tussen Abarth en Alfa Romeo, nam Carlo Abarth ingenieur Mario Colucci in dienst als technisch directeur en vertrouwde hem in 1966 het ontwerp van de Abarth 1000 SP toe. De naam van de auto verwijst naar de motorinhoud, afgeleid van die van de Fiat 600, en naar de Sport Prototipo-klasse (auto’s met gesloten wielkasten in beperkte serie, speciaal ontwikkeld voor de racerij).

De 1000 SP is ontworpen om uit te blinken in zowel korte heuvelklimkoersen als enduranceraces en heeft eenvoudige, lage en elegante lijnen. Licht en krachtig, behaalde hij een reeks belangrijke internationale overwinningen, waaronder de eerste in zijn klasse op de Nürburgring 500 km in september 1966, wat meehielp het sportieve prestige van het merk Abarth te vestigen.

Terecht beschouwd als een mijlpaal in Abarths racegeschiedenis, in termen van stijl, prestaties en overwinningen, blijft de 1000 SP de ontwerpers van het Centro Stile Fiat & Abarth inspireren. Ze hebben nu een eigentijdse herinterpretatie gemaakt van de iconische Sport Prototipo uit de jaren 60.

Dit idee van een lichtgewicht auto met een uitstekende vermogen-gewichtsverhouding werd het concept voor een modern project. Gebaseerd op een Alfa Romeo 4C, is de Abarth 1000 SP uitgerust met een midscheepse viercilinder-turbo van 1.742 cc, goed voor 240 pk. Deze unieke auto zal op verschillende tentoonstellingen in de wereld te zien zijn.

 

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in