Te koop: V12 uit de Ferrari FXX

2mnd geleden | Laurent Zilli

Hier is iets wat je niet zult vinden op de 2dehands.be. RM Sotheby's biedt deze ongebruikte V12-motor te koop aan. Deze was bedoeld voor een van de gekste Ferrari's in de geschiedenis.

De "Crate Engine" is een traditie in de VS, en is meer het domein van de grote Ford of Chevrolet V8's. Het exemplaar dat RM Sotheby's aanbiedt in zijn onlineverkoop van 22 tot 29 maart is van een heel ander charisma. Ten eerste omdat het - heel eenvoudig - een motor is van 's werelds meest aanbeden merk: Ferrari. Ten tweede, omdat deze motor niet werd ontworpen voor zomaar eender welke Ferrari...

FXX

Dit is een 6 liter grote, atmosferische V12. Hij werd ontwikkeld voor de Ferrari Enzo, een hypercar die in 2002 werd gelanceerd, in de traditie van de F40 en F50. Hij ontwikkelde destijds 660 pk. Deze V12 rustte ook de geweldige Maserati MC12 uit, vooral de competitieversies, waarin hij zo'n 750 pk leverde. Maar dat is niet de versie waar we het over hebben. Hier hebben we het over de versie waarmee de FXX werd uitgerust, een prototype op basis van de Enzo, die dertig rijke klanten zich destijds konden veroorloven voor 1,5 miljoen euro. Het betrof een auto die niet gehomologeerd was voor gebruik op de openbare weg en alleen bedoeld was voor de meest exclusieve circuitdagen. In de FXX werd het vermogen opgevoerd tot meer dan 800 pk. Hier wordt de motor aangeboden, compleet met injectoren, luchtfilterhuis en al de rest. Hij wordt geschat op 235.000 tot 410.000 euro. Daarna moeten we alleen nog beslissen onder welke motorkap we hem gaan installeren. Iemand een idee?

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in