Porsche beschermt (eindelijk) zijn naam

1w geleden | Laurent Zilli

Na jaren van laissez-faire wil Porsche niet langer dat zijn naam noch die van zijn iconische modellen wordt misbruikt. Indien nodig is de fabrikant bereid naar de rechtbank te stappen.

Ferrari staat bekend als een rechtengevoelige fabrikant die niet aarzelt om iedereen voor de rechter te slepen die zijn naam of iconische ontwerpen zonder toestemming gebruikt. Als een replica of zelfs een transformatie van een bestaand model in het verkeerde keelgat schiet, stappen ze direct naar de rechter. In een paar dagen tijd heeft de autowereld kennis genomen van twee rechtszaken aangespannen door een fabrikant die het gebruik van zijn intellectuele eigendom eerder relaxed leek te ondergaan: Porsche. Het merk klaagt op dit moment een specialist in klassieke auto's uit Aken aan, omdat hij Porschereplica's (vooral racereplica's) voor miljoenen dollars verkocht en ze voor echte versleet. Maar de andere zaak is interessanter.

Singer

We hebben vernomen dat Porsche een geschil heeft met Singer, het Amerikaanse bedrijf dat recente 911's aankleedt in retrokleding (soms opnieuw samengesteld in carbon) en unieke stukken creëert volgens gedetailleerde verzoeken van klanten. Deze 'retro-mods' zijn van zo'n hoge kwaliteit dat ze Singer een zeer benijdenswaardige reputatie hebben opgeleverd onder (zeer rijke) Porsche-liefhebbers. Het merk had uiteindelijk een 'pact' gesloten met Singer zodat deze laatste de Porsche-naam, de merktypografie, de 911-naam en natuurlijk de onnavolgbare stijl van het model kon blijven gebruiken. Het liep bijna uit de hand toen Singer de DLS presenteerde. Volgens Porsche voldeed deze auto niet aan de afspraak, volgens dewelke een Singer zoveel mogelijk authentieke Porsche elementen moest gebruiken om de naam te mogen dragen. En als een auto significant zou afwijken van deze regel, zou dit worden getolereerd voor een eenmalig model, gemaakt op verzoek van een klant. De DLS zou in een beperkte oplage worden geproduceerd.

Uiteindelijk bereikten de twee partijen een minnelijke schikking - waarvan de details uiteraard geheim zijn - en werd de juridische procedure beëindigd. Maar één ding is nu duidelijk: met Porsche, de 911 en zijn karakteristieke ontwerpen kan je niet langer doen wat je wil. Een boodschap voor de weinige andere bedrijven over de hele wereld die 'hun visie' op de legendarische sportwagen aanbieden.

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in