Bugatti-baas kraakt hybride supercars

1mnd geleden Laurent Zilli

Maar is de nieuwe Bugatti dan niet zelf een hybride? Jawel, maar zijn kritiek is van meer technische aard. Let op: wat volgt, is vooral voer voor liefhebbers van puur autotechniek.

Het begon voor hem met het elektrisch ombouwen van een oude BMW 3 Reeks, en daarna lanceerde hij onder eigen naam de allereerste elektrische hypercar uit de geschiedenis. Toch is Mate Rimac — inmiddels ook de échte baas van Bugatti — geen elektrische zeloot. Hij is gewoon een techniekfreak, altijd op zoek naar wat de wereld vooruit kan helpen. Maar bovenal is hij een echte car guy, iemand die houdt van alles wat ook maar een beetje autoliefde kan opwekken. Dat bewees hij onlangs nog, door op Instagram zijn nieuwste aanwinst te tonen, een wagen die hij dagelijks rijdt: een eenvoudige Golf R32. In die post onthult hij trouwens dat hij een restomod overweegt om de wagen wat stijlvoller te maken, en dat hij droomt van een V10 in een M3 E30.

Hybride + turbo = absurd

In een interview met Top Gear gaf Rimac vervolgens zijn ongezouten mening over recente modellen van Ferrari, Lamborghini en McLaren, die hij allemaal naar eigen zeggen heeft getest. Wat ze gemeen hebben? Een hybride systeem gekoppeld aan een turbomotor, iets wat hij absurd noemt. “Een turbo is op zich al een compromis,” zegt hij. Met andere woorden: hij haalt het pure, rauwe karakter weg dat je bij een grote atmosferische motor wel ervaart. “Door de turbo links te laten liggen voor de V16 van de Tourbillon, wisten we dat we 600 pk zouden mislopen. Maar we wisten ook dat de hybridisatie dat ruimschoots zou compenseren.” Het resultaat, aldus Rimac: de motor van de Tourbillon ademt vrij en jaagt met enthousiasme door de toeren, iets wat je bij een turbomotor zelden voelt. Dankzij de hybridisatie kon Bugatti dus de turbo laten vallen, en zo “een echt coole verbrandingsmotor” creëren, aldus de baas. En daar valt weinig tegenin te brengen.

In hetzelfde interview laat hij ook een tipje van de sluier over de toekomst van de Tourbillon. Er zullen uiteraard afgeleiden komen, net zoals bij de Veyron en Chiron. Rimac denkt luidop aan een Tourbillon met een V16 zonder hybridisatie, of met een lichtere versie van het systeem, of zelfs een versie zonder aandrijving op de voorwielen. Veelbelovende ideeën! En sinds zijn aantreden als hoofd van het Franse merk wil de Kroatische CEO ook dat klanten hun auto’s effectief gebruiken. Hoe? Door ervoor te zorgen dat een band vervangen geen 40.000 euro meer kost, en dat elk onderhoud niet langer voelt als een openhartoperatie. Wij zeggen het u: Rimac is een échte liefhebber, en een goeie gast. Die trouwens heeft beloofd nooit in de politiek te gaan — als u begrijpt wat we bedoelen…

Link: https://www.instagram.com/reel/DKK_EM_MmVu/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=MzRlODBiNWFlZA==

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren