Verklarende woordenlijst van rijhulpmiddelen

1mnd geleden

AEB, LDW, LKA... Wat betekenen al deze acroniemen en wat doen ze in de praktijk?

Er zijn tegenwoordig steeds meer rijhulpmiddelen aan boord van onze voertuigen. Als gevolg van recente Europese wetgeving zijn sommige hulpmiddelen zelfs verplicht geworden en worden ze nu gebruikt om de Euro NCAP-veiligheidsscore van nieuwe auto's te berekenen. Maar wat betekenen al deze acroniemen? Laten we eens kijken naar hun belangrijkste functies en hoe ze werken.

Automatisch noodremmen en detectie van dreigende botsingen

Zoals de naam al doet vermoeden, zorgt Autonomous Emergency Brake (AEB) ervoor dat je auto automatisch remt zodra deze een nakende aanrijding detecteert. Dankzij een reeks camera's en radars kan het systeem spotten of er zich een andere auto, een voetganger of een obstakel voor hem bevindt. Dit systeem voorkomt de botsing niet altijd, maar vermindert wel de kracht ervan. Het wordt meestal gecombineerd met een botswaarschuwingssysteem dat de bestuurder verwittigt voor een nakend ongeval.

Dodehoekdetectie

Het dodehoekalarm waarschuwt je als een ander voertuig zich links- of rechtsachter in je dode hoek bevindt. Met behulp van een radar achteraan of zelfs camera's aan de zijkant waarschuwt het systeem je meestal visueel voor de aanwezigheid van een ander voertuig. Als je daarna probeert te manoeuvreren, geeft het systeem een visueel signaal en op recentere modellen ook een geluidssignaal. In sommige gevallen kan het systeem zelfs de richting van je auto beïnvloeden om te voorkomen dat je bijvoorbeeld van rijstrook verandert op de snelweg.

Lane Departure Warning en Lane Keeping Assist

Lane Departure Warning gaat meestal hand in hand met Lane Keep Assist. Deze rijhulp maakt meestal gebruik van camera's die in het onderste deel van de achteruitkijkspiegels zijn geïnstalleerd en waarschuwt je met een geluidssignaal of door trillingen in het stuurwiel dat je een volle witte lijn overschrijdt of op het punt staat dat te doen. Sommige systemen waarschuwen je zelfs als je een onderbroken streep overschrijdt, of zelfs gewoon als je van je rijstrook afwijkt zonder je richtingaanwijzer te gebruiken. Net als dodehoekdetectie sturen sommige systemen je auto uit zichzelf terug naar het midden van de rijstrook.

Handige hulpmiddelen die geld besparen

Hoewel het waar is dat deze systemen in sommige gevallen opdringerig en zelfs storend kunnen werken, zijn ze over het algemeen toch effectief en nuttig. Bovendien kan hun aanwezigheid op je auto de kosten van je verzekering verlagen!

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in