Overstap elektrische auto: consumenten zijn verward

5mnd geleden | Laurent Zilli

Het Observatoire Cetelem de l'Automobile 2024 toont aan dat automobilisten zowel verward als sceptisch zijn over de elektrische auto en alles wat eromheen hangt.

Het onderzoek van Observatoire Cetelem, dat werd uitgevoerd onder 15.000 mensen in 16 landen over de hele wereld*, toont aan dat consumenten in de huidige context van elektrificatie in de mist zwemmen. Als het gaat om Lage Emissie Zones (LEZs), bijvoorbeeld, is 73% van de deelnemers zich bewust van hun bestaan, maar slechts 34% begrijpt precies wat ze zijn. Over het algemeen beschouwt 66% van de respondenten ze als een goede maatregel, maar de situatie is veel minder duidelijk in gebieden waar respondenten rechtstreeks door deze LEZ's worden getroffen. In Frankrijk en België bijvoorbeeld was er een fiftyfiftyverdeling tussen voor- en tegenstanders. We merken ook op dat in beide landen 80% van mening is dat de LEZ's oneerlijk zijn voor huishoudens met een laag inkomen.

Onrealistisch

De meningen worden duidelijker als het gaat om het verbannen van verbrandingsauto's van bepaalde markten binnen 10 tot 15 jaar. De belangrijkste kritiek had betrekking op individueel onrecht, waarbij 78% van de respondenten zich zorgen maakte over de sociale gevolgen voor huishoudens met lagere inkomens, die hun verbrandingsvoertuig niet zouden kunnen verkopen en daardoor nog minder zouden kunnen investeren in een elektrisch voertuig. We merken ook op dat de meerderheid van de respondenten (70%, en zelfs meer in België, Frankrijk en Spanje) vindt dat de deadline van 2035 te dichtbij is en dat de maatregel zowel onrealistisch (61%) als ineffectief tegen vervuiling (57%) is. Bovendien gelooft 72% van de Fransen dat technologische vooruitgang voor een groenere auto zal zorgen, maar slechts 41% denkt dat deze wonderauto de elektrische auto is.

Toch is 32% van de ondervraagden van plan om een elektrische auto te kopen (minder dan 20% in Frankrijk en België), terwijl men zich zorgen maakt over de hoge prijs (48%), het opladen (36%) en de beperkte actieradius (31%).

Kortom, er is nog een lange weg te gaan en er moet nog heel wat voorlichting worden gegeven voordat de publieke opinie helemaal achter de elektrische transitie staat. Of misschien... hebben we te maken met een geval van conventionele wijsheid en is de elektrische auto niet dé oplossing. Of in ieder geval niet de enige. We zullen zien...

*Oostenrijk, België, China, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Mexico, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Spanje, Turkije, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in