Minder dan 50% van de Belgen is klaar voor de elektrische auto

1j geleden | Nicolas Morlet

Zoals peilingen in de aanloop naar belangrijke verkiezingen, brengt bijna elke dag nieuwe studies over het gedrag van bestuurders ten opzichte van de elektrische auto. Vandaag meldt Audi dat slechts de helft van ons klaar is om over te schakelen op elektrisch rijden.

Tussen degenen die er klaar voor zijn en degenen die er "nooit" over willen horen, illustreert het debat rond de elektrische auto het belang van mobiliteit in ons dagelijks leven. Voor bedrijven is het echter vanaf 1 januari 2026 afgelopen met de fiscale voordelen voor voertuigen die op fossiele brandstoffen rijden. Dit is een grote verandering in ons land waar in 2022 62% van de inschrijvingen werden gedaan door professionals, zowel zelfstandigen als bedrijven. Met nog duizend dagen te gaan tot de deadline, heeft Audi de resultaten vrijgegeven van een eigen onderzoek onder 2.000 Belgen dat afgelopen najaar werd uitgevoerd door iVox.

De 55-plussers verzetten zich

Uit de studie blijkt dat slechts 47% van de ondervraagden voorstander is van de elektrische auto. Maar deze cijfers verschillen sterk per leeftijdsgroep. Zo staat 62% van de 35-plussers positief tegenover slechts 38% van de 55-plussers. De klachten zijn steeds dezelfde: de aankoopprijs, de actieradius en het gebrek aan oplaadinfrastructuur. "Wat nu nog als nadelen wordt gezien, zal heel snel een oplossing vinden", zegt Audi Belgium. "De actieradius van elektrische auto's wordt steeds groter. Maar de mening van de Belgen is vooral een kwestie van mentaliteit. Vandaag willen veel bestuurders nog steeds tegen zichzelf kunnen zeggen dat ze op dezelfde dag naar Parijs en terug kunnen rijden, hoewel dit in werkelijkheid zelden het geval is.”

4 op de 10 bestuurders van elektrische voertuigen hebben geen brandstof meer!

Wat oplaadpunten betreft, gaat het vooral in het zuiden van het land niet goed: bijna drie keer zoveel Walen als Vlamingen noemen het gebrek aan infrastructuur: 59% tegen 21%. Franstalige respondenten melden ook drie keer zo vaak dat de dichtstbijzijnde terminal meer dan 10 kilometer van hun woning ligt (43% tegen 14%). Dit cijfer is des te zorgwekkender wanneer het wordt gerelateerd aan het aantal bestuurders van elektrische auto's die hun batterij al leeg hebben zonder een laadstation in de buurt: 38%. Dat zijn bijna 4 op de 10 bestuurders!

 Ook voordelen

Uit de studie blijkt echter ook dat meer dan de helft van ons nog nooit in een elektrische auto heeft gezeten. Dat verklaart wellicht ook het wantrouwen. Toch is 37% van de ondervraagden voorstander van belastingvoordelen voor elektrische auto's in de toekomst. Als belangrijkste voordelen worden genoemd: beter voor het milieu (42%), stiller (35%) en lagere brandstofkosten (30%).

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in