De favoriete auto van de Belgen is...

1j geleden | Nicolas Morlet

Febiac (Belgische Federatie van de automobiel- en rijwielindustrie) heeft haar analyse van het eerste halfjaar op de Belgische markt bekendgemaakt. Dit is een gelegenheid om de modellen te ontdekken die het populairst zijn onder de Belgische kopers. Maar de verschillen tussen de regio's zijn enorm! En wel om een eenvoudige reden.

De Belgische markt bevindt zich midden in een malaise die te wijten is aan een tekort aan onderdelen waardoor de leveringen nog steeds vertraging oplopen, en ondergaat nu een ingrijpende verandering. Diesel is nog nooit zo impopulair geweest, in tegenstelling tot hybrides en elektrische auto's, die zeer gewild zijn bij bedrijven. En bovenal blijft de SUV succesvol, goed voor meer dan de helft van alle inschrijvingen van nieuwe auto's.

De populairste auto in België is echter geen SUV. In de eerste helft van het jaar was het opnieuw de kleine Citroën C3 die het meest werd geregistreerd: 4.934 keer. Hij ligt echter ver voor op twee SUV's: de BMW X1 (4.155) en de Volvo XC40 (4.067).

Leasing vertekent de cijfers

Als we echter naar de details kijken, zien we dat de X1 en XC40 in Vlaanderen en Brussel als beste uit de bus komen (in die volgorde). De Citroën C3 staat respectievelijk slechts 3e en 5e in deze regio's. De reden hiervoor is eenvoudig: deze twee voertuigen danken hun succes voor een groot deel aan de bedrijfswagenregeling, en vallen daarom hoofdzakelijk onder leasing. Bijna alle leasingbedrijven zijn echter in de hoofdstad en het noorden van het land gevestigd.

Een blik op de verdeling van de verkoop tussen particuliere en professionele klanten is voldoende om je hiervan te overtuigen. Bij de professionals is de BMW X1 goed voor 3.519 registraties, vóór de Volvo XC40, die 3.055 keer werd geregistreerd. Bij particulieren is de Dacia Sandero het populairst, vóór de Toyota Yaris en een andere Dacia, de Duster.

De Waalse top 3, die veel meer gericht is op particuliere kopers, verschilt ook sterk van de andere gewesten: de Citroën C3 staat voor op de Dacia Sandero en Duster.

Renault voor particulieren, BMW voor professionals

Wat de merken betreft, blijft BMW het populairst in heel België. Dit is te danken aan zijn succes bij professionele kopers, waar de fabrikant twee andere premiummerken, Mercedes en Audi, voorblijft. Bij de particuliere klanten ligt Renault voor op Volkswagen en Toyota.

Tags: Mobiliteit
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in