De grootste lithiumvoorraad ontdekt in de VS?

7mnd geleden | Laurent Zilli

Er is een reserve van 120 miljoen ton lithium ontdekt tussen Oregon en Nevada. Dit zou uitstekend nieuws zijn voor voorstanders van elektrische auto's, al is et nieuws niet allemaal rozengeur en maneschijn.

Vulkanologen hebben zojuist op de grens tussen de staten Oregon en Nevada de volgens hen grootste lithiumreserve ter wereld ontdekt, een materiaal dat van cruciaal belang is voor de ontwikkeling van elektrische auto's op batterijen. De afzetting bevat naar schatting 120 miljoen ton lithium, twaalf keer meer dan wat eerder werd beschouwd als 's werelds grootste afzetting, in Bolivia. Bovendien is het lithiumgehalte van het erts uit deze oude vulkanische vindplaats naar verluidt zeer hoog, waardoor het zeer weinig afval bevat. Volgens de experts zou deze reserve genoeg kunnen zijn om de elektrische auto-industrie enkele tientallen jaren van lithium te voorzien, zelfs als we rekening houden met de mogelijk exponentiële groei van de vraag. De mijnbouw op de site zou al in 2026 kunnen beginnen, maar...

Oppositie

Voordat de mijnbouw kan starten, moeten er een aantal problemen van de baan. Enerzijds beweren twee indianenstammen dat het lithium zich in de ondergrond van heilige plaatsen bevindt. Ten tweede hebben milieugroeperingen (we zeggen liever "echte milieuactivisten" in plaats van batterijdogmatici) hun bezorgdheid geuit over de impact van mijnbouw op het milieu. Dit zijn legitieme zorgen, gezien de manier waarop andere landen hun lithium delven en gezien het feit dat de VS nog steeds te maken heeft met schandalen rond watervoorraden die vervuild zijn door gewetenloze industriëlen. Maar deze argumenten zullen waarschijnlijk niet veel gewicht in de schaal werpen tegenover de vastberadenheid van de VS om het op te nemen tegen China.

Tags: Mobiliteit
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in