Toyota trekt zich terug uit Rusland en draagt zijn fabriek over aan de Russische staat

1j geleden | Nicolas Morlet

Na een jaar stil te hebben gelegen door de westerse sancties na de inval van Rusland in Oekraïne, heeft Toyota zijn Russische fabriek overgedragen aan het instituut voor onderzoek en ontwikkeling in de automobielsector (NAMI). Die wil nu "zo snel mogelijk" de productie weer opstarten.

Na de Renault-fabriek in Moskou neemt de Russische staat nu ook de productiefaciliteiten van Toyota in Sint-Petersburg over. Tot begin vorig jaar verlieten 100.000 Camry’s en RAV-4's voor de Russische, Wit-Russische, Armeense en Kazachse markt de fabriek. Maar de inval van Rusland in Oekraïne en de economische sancties van het Westen als reactie daarop brachten de fabriek tot stilstand. Toyota had daarom geen andere keuze dan het hele terrein aan de staat over te dragen voor een niet nader genoemd bedrag, dat ongveer één symbolische euro zou bedragen.

De Russische minister van Industrie en Handel heeft al aangekondigd te werken aan een zo spoedig mogelijke hervatting van de lokale productie. Met welke fabrikant? Dat blijft voorlopig een raadsel. Maar gezien de snelheid waarmee de Renaultfabriek met de steun van de Chinese JAC werd getransformeerd om Moskvitch nieuw leven in te blazen, kunnen we met recht zeggen dat in de nu ex-Toyotafabriek wellicht een andere fabrikant uit het "Middenrijk" zijn intrek zal nemen.

Deze Chinese fabrikanten zijn nu al de grote winnaars van de westerse sancties, aangezien zij de Europese, Amerikaanse en Japanse merken vervangen die Rusland hebben moeten verlaten.

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in