Rimac robotaxi's in Europa in 2026?

3mnd geleden | Laurent Zilli

Wellicht heb je al eens van Rimac gehoord. Ja, dat Kroatische merk wiens elektrische hypercars record na record breken. Nou, het bedrijf maakt niet alleen speelgoed voor de rijken.

Hoewel de productie van superwagens Rimacs paradepaardje is, is het bedrijf eerst en vooral een ingenieurs- en technologieontwikkelingsbureau. Andere autoconcerns maken gebruik van de kennis en expertise en het is niet alleen voor de show dat Hyundai-Kia een belang van 90 miljoen dollar in Rimac heeft. De activiteiten van het bedrijf omvatten onderzoek naar rijhulpmiddelen en zelfs de combinatie van al deze hulpmiddelen om 100% autonoom rijden te bereiken. De volgende logische stap is het maken van bestuurderloze taxi's, die Rimac eerst in 2024 in Zagreb wil inzetten, daarna in 2025 in Engeland en Duitsland en in 2026 in andere Europese steden.

Maatschappelijke revolutie

Hoe tegenstrijdig het idee van een bedrijf dat zowel hyperauto's als autonome taxi's produceert ook mag lijken, feit is dat oprichter Mate Rimac er vast van overtuigd is dat de maatschappij door mobiliteit haar volgende grote omwenteling zal meemaken, vergelijkbaar met die door de komst van de smartphone. Zonder de pretentie te hebben een kristallen bol te hebben of een deadline naar voren te schuiven, en vooral zonder enige vorm van milieudogmatiek, gelooft de ondernemer dat autobezit een uitzondering zal worden, voor degenen die er echt van houden. Net zoals de vervanging van het paard door de auto liefhebbers er niet van heeft weerhouden paarden te blijven bezitten. Een allesbehalve oninteressant standpunt.

Tags: Insoliet
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in