Nieuw record voor Rimac: 275 km/u... in achteruit

5mnd geleden | Laurent Zilli

In de reeks nutteloze records neemt de elektrische hypercar Rimac Nevera een ereplaats in. Dat gezegd zijn, we hadden toch graag aan boord gezeten...

We hebben je hier al verteld over de vele records - 23, om precies te zijn - die de elektrische hypercar Rimac Nevera met zijn 1.890 pk afgelopen mei behaalde, waaronder een 0-400-0 km/u tijd van minder dan 30 seconden. Deze keer is het veel ongebruikelijker, want het gaat om het vestigen van het omgekeerde snelheidsrecord: op precies 275,74 km/u, op het circuit van een Duits testcentrum. Mate Rimac, de oprichter van het merk, legt uit dat aangezien een elektrische motor maar één versnelling heeft en theoretisch net zo snel in de ene als in de andere richting kan draaien, er tijdens de ontwikkeling van de auto al grappen werden gemaakt over het idee om op topsnelheid achteruit te rijden. Toen werd het idee serieus en simulaties toonden aan dat een snelheid van 240 km/u achteruit denkbaar was. Maar niemand wist hoe de auto zich zou gedragen, omdat noch de aerodynamica noch het stabiliteitsprogramma waren ontworpen om zo snel achteruit te rijden.

Adrenaline

Goran Drndak, Rimacs testrijder, die het record zette, vertelt over de ervaring: "Je hoofd wordt naar voren getrokken tijdens het accelereren, zoals meestal tijdens intens remmen. Je kijkt naar alles tegelijk: het landschap dat steeds sneller aan je voorbij trekt, je doel zonder achteruitkijkspiegel en tegelijkertijd de snelheid. En je moet het stuur zo min mogelijk bewegen, want bij deze snelheden raakt de auto bij het achteruitrijden onmiddellijk uit balans". Deze recordpoging moest vooral adrenaline uitstralen. En daarom hadden we zo graag deel uitgemaakt van dit huzarenstukje, een extreem themapark waardig.

Tags: Insoliet
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in