Jaarverslag Car-Pass: een verbijsterende meterfraude!

11mnd geleden | Laurent Zilli

Zoals elk voorjaar publiceert de organisatie Car-Pass haar jaarverslag waarin we de statistieken van het afgelopen jaar ontdekken. En tussen deze interessante informatie valt ook nog steeds de recordfraude te ontdekken.

In dit verslag, dat bol staat van de statistieken, leren we allereerst dat het vermogen van Car-Pass om ons tegen fraude te beschermen steeds groter wordt. De organisatie ontvangt steeds meer gegevens over kilometerstanden. Dit ondanks het feit dat sommige invoerders het spel nog steeds niet meespelen, ook al zijn ze daartoe al enkele jaren wettelijk verplicht. Toch zijn tweedehandsauto's met een Car-Pass gemiddeld negen jaar oud en bevat hun historiek 18,9 kilometerstanden, dus meer dan twee per jaar. Opmerkelijk is dat de geconnecteerde auto's een belangrijke bijdrage leveren aan de Car-Pass database, omdat zij regelmatig (en automatisch) hun kilometerstand doorgeven aan de invoerder, die deze vervolgens doorstuurt naar Car-Pass. Zo komen we te weten dat het merk met de hoogste gemiddelde jaarkilometrage... Tesla is, met 22.653 kilometer.

Een half miljoen kilometer

Ondanks dit goed werkende antifraudesysteem, proberen sommige mensen nog steeds door het net te glippen. En dan zie je, zoals het citaat gaat: "Er zijn dwazen die nergens aan twijfelen!” Aan de kant van de personenauto is er deze VW Touran uit 2011, met 493.961 kilometer bij de voorlaatste lezing, en slechts 132.467 kilometer bij de volgende lezing. Toegegeven, dit was een importvoertuig, dus de dealer was misschien niet op de hoogte van de striktheid van het Car-Pass-systeem. Er was echter geen excuus voor de dealer van deze bestelwagen, een niet-geïmporteerde VW Transporter, waarvan de kilometerteller op miraculeuze wijze van 616.414 naar 118.949 kilometer zakte. Dus probeerden deze bijna een half miljoen kilometer uit te 'wissen'. Een gewaagde gok!

Tags: Insoliet
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in