De Citroën Traction Avant bestaat 90 jaar

3w geleden | Laurent Zilli

De 2CV en DS mogen dan de bekendste namen van Citroën zijn, deze twee legendes hebben alles te danken aan de meest innovatieve auto van het merk, de onverwoestbare Traction Avant.

Negentig jaar geleden, op 18 april 1934 om precies te zijn, onthulde Citroën in Parijs een auto die zijn tijd misschien nog wel verder vooruit was dan de DS twintig jaar later. De auto met de bijnaam "De auto met 100 patenten", die toen bekenstond als de Citroën 7 CV, maar die later door iedereen de Traction Avant zou worden genoemd, bracht in één enkel model al het beste samen dat op dat moment bestond op het gebied van autotechnologie. Zelfdragende volledig stalen carrosserie, onafhankelijke ophanging op de vier wielen, hydraulische remmen, bovenliggende nokkenasmotor, voorwielaandrijving natuurlijk. En dat is nog niet alles.

15 H

De allerlaatste evolutie van de auto, de Traction 15 H met zijn zescilindermotor, luidde in 1954 zelfs in wat een jaar later Citroëns handelsmerk zou worden: hydraulische ophanging. Merk op dat de Traction Avant dit systeem alleen op de achterwielen had wat hem niet tegenhield om door deze innovatie als koning van de weg te worden beschouwd. De unieke constructie, met een lager dan gemiddeld zwaartepunt, zorgde voor een totaal onconventioneel weggedrag. De Traction was krachtig en efficiënt en werd daarom al snel de favoriete auto van... gangsters. Kortom, het model was zo avant-gardistisch dat zijn carrière doorliep tot 1957, twee jaar na de lancering van zijn revolutionaire nazaat, de DS. Dez 90e verjaardag is dus zeker een eerbetoon waard.

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in