32 km/u te hard? Dat is dan 121.000 euro boete

10mnd geleden | Nicolas Morlet

De snelheidslimiet overtreden kan duur uitvallen. Heel duur. Een Finse bestuurder heeft dit aan den lijve ondervonden. Hij kreeg een boete van meer dan 120.000 euro omdat hij 32 km/u te hard reed. Een duizelingwekkend bedrag, maar er is natuurlijk een verklaring voor.

Anders Wiklof, een 76-jarige Finse zakenman, werd een paar dagen geleden geflitst met 82 km/u in plaats van 50 km/u op een weg in de Aland-archipel in de Oostzee, in het zuidwesten van Finland. Het soort overtredingen die elke dag voorkomen, zelfs in een land waar chauffeurs bekendstaan om hun strikte naleving van de verkeersregels.

Wat minder gebruikelijk is, is de hoogte van de boete die aan de bestuurder is opgelegd: 121.000 euro! Waarom? Omdat in Finland de boetes niet vast zijn, maar worden berekend op basis van het inkomen van de overtreder. De heer Wiklof is toevallig een van de rijkste mannen van het land en eigenaar van een holding ter waarde van meer dan 350 miljoen euro. In dit geval werd de boete vastgesteld op het equivalent van veertien dagen inkomen.

Eerdere rechtszaken

Hoewel de man zich probeerde te verdedigen met het argument dat de flits net na een verandering in de snelheidslimiet was, hielpen zijn eerdere veroordelingen zijn zaak niet vooruit. Hij had al een boete gekregen van 95.000 euro in 2013 en 63.000 euro in 2018 voor dezelfde redenen. Hoewel het bedrag dit keer een nieuw record is, heeft Wiklof zijn pragmatisme niet verloren: "Ik heb gehoord dat de regering 1,5 miljard euro wil besparen op de gezondheidszorg in Finland. Dus ik hoop dat mijn geld een gat kan vullen op dit gebied," vertelde hij de lokale media.

Tags: Insoliet
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in