Salariswagens worden steeds minder populair bij bedrijven

4mnd geleden | Nicolas Morlet

Terwijl bedrijfswagens goed zijn voor een recordaandeel van de inschrijvingen van nieuwe voertuigen in België, daalde het aandeel werknemers dat recht heeft op een bedrijfswagen in 2023 voor het eerst in jaren.

Vorig jaar had 14,6% van de Belgische werknemers een bedrijfswagen, volgens een studie van human-resourcesbedrijf SD Worx. Het jaar daarvoor was dat nog 14,8%. Een lichte daling, maar toch een daling na vele jaren van gestage groei.

Concreet zijn het vooral de jongeren onder 30 jaar, en nog meer de jongeren onder 25 jaar, die minder bedrijfswagens hebben. Voor deze laatste groep is het aandeel van jaar tot jaar gedaald van 7,3% naar 1,8%! Dit verschil kan worden verklaard door het feit dat de meeste werkgevers dit voordeel pas vanaf het eerste dienstjaar aanbieden. En voor degenen die dat wel doen, is het in tweederde van de gevallen een middel om jonge mensen met specifieke talenten aan te trekken; "salarisauto's", volgens het onderzoek. Vanaf 30 jaar daarentegen is meer dan de helft van de auto's een auto van de zaak, voor banen met klantenbezoeken of in de bouw, waarvoor veel gereisd moet worden.

Stijgende kosten

Als bedrijven voorzichtiger zijn met het aanbieden van een bedrijfswagen dan vroeger, dan komt dat omdat de kosten in een paar jaar tijd aanzienlijk zijn veranderd. In 5 jaar tijd hebben werkgevers bijna een kwart meer uitgegeven aan bedrijfswagens. De mediane cataloguswaarde voor een nieuwe auto is het afgelopen jaar zelfs met 10% gestegen! In 2023 was de mediane prijs € 40.281, vergeleken met € 36.630 een jaar eerder.

Omgekeerde markt

De studie geeft ons ook enkele interessante cijfers, met name over de aandrijflijnen van bedrijfswagens. Terwijl diesel begin 2016 goed was voor meer dan 92% van de bedrijfswagens, heeft het een duizelingwekkende daling gekend, nauw gecorreleerd met politieke beslissingen om het wagenpark te 'vergroenen'. Tegen 2023 zal het marktaandeel gedaald zijn tot slechts 8%. In dezelfde periode (2016-2023) is het marktaandeel van elektrische auto's gestegen van 0,17% naar 31,49%!

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in