Alpine A290: de R5 Alpine herrijst als elektrische auto!

11mnd geleden | Maxime Pasture

Het exterieur van deze showauto lijkt voor ongeveer 80% op de toekomstige Alpine A290, de eerste elektrische wegauto...

De R5 Alpine, gelanceerd in 1976, was een gespierde variant van de Renault R5. In 2023, wanneer Renault zich opmaakt om de R5 opnieuw te lanceren als volledig elektrische auto, herhaalt Alpine het kunstje. De A290 wordt de sportieve R5. Achter deze naam zit een verklaring: het cijfer "2" komt overeen met het B-segment, dat van de stadsauto's, en het cijfer "90" met het toekomstige "lifestyle"-gamma. Dit betekent dat de "10" van de A110, bijvoorbeeld, zal blijven bestaan om de sportiefste modellen te benoemen.

Wat blijft, of niet

Deze A290_β (beta) is de showauto die de voorbode is van de uiteindelijke A290. En we weten al dat hij de indrukwekkende "X" lichtsignatuur zal hebben. De atypische wielen staan ook dicht bij de productieversie, net als het remsysteem dat aan de voorkant lijkt op het Brembo-systeem van de Alpine A110.

De voorruit, die tot ver over de motorkap reikt om de verbinding tussen exterieur en interieur te accentueren, valt echter weg bij de wegversie. Hetzelfde geldt voor de indrukwekkende cockpit, met een centrale rijpositie, net als in de F1. Dat is jammer, want ondanks een zeer ingewikkelde toegang tot de auto, houden we van het idee van de twee verspringende stoelen aan weerszijden, waardoor de passagiers de bestuurder in actie kunnen bewonderen.

Over actie gesproken. Deze Alpine wordt aangedreven op de voorwielen en krijgt een vermogen dat, volgens de geruchten, rond de 220 pk zal liggen tegen 130 voor de R5. Technische details worden later onthuld voor een lancering in 2024.

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in