Uitrusting - Arai Tour-X5: van het pad af

3mnd geleden

Arai lanceert zijn nieuwe Tour-X5, die vooral gericht is op trailrijders. De drang naar perfectie van de Japanse fabrikant is opnieuw het opvallendste kenmerk van deze on- en offroadhelm.

De release of, in dit geval, update van een bestaand model is altijd een belangrijke gebeurtenis voor Arai, een merk dat aanwezig is op het hoogste niveau van elke competitie. Zelf gebruik ik al jaren de Tour-X4 en gezien de kwaliteit van dat model verwachtte ik alleen cosmetische verbeteringen. Maar toen ik de Tour-X5 eerder deze maand in Spanje mocht testen, kwamen er andere, veel belangrijkere veranderingen aan het licht.

Van keuringsnorm tot de uitrusting

Al bij het uit de doos halen merkte ik dat de buitenschaal een rondere vorm had gekregen. De nieuwe ECE 2206-norm is nu van toepassing en voldoet aan de strengste veiligheidstests. Helaas is, zoals gebruikelijk bij Arai, het gewicht niet verlaagd. De nieuwe versie weegt 1.700 gram. Maar gezien de veranderingen die zijn doorgevoerd - breder vizier, vereenvoudigd vervangingsmechanisme, breder gezichtsveld, mogelijkheid om de positie van de klep te veranderen of te demonteren om de helm een tweede leven te geven als klassieke integraalhelm - zullen die paar extra grammen snel vergeten zijn. Het ventilatiesysteem heeft vernieuwde kanalen en kan naar boven of beneden worden gericht.

Pinlock goedgekeurd

Of je voorkeur nu uitgaat naar een vizier of een crossbril, het enige wat je hoeft te doen om het comfortabele scherm te verwijderen, is op de knop aan weerszijden van het vizier te drukken. Tijdens deze test aan boord van een Ténéré 700, koos ik zelf voor het door Arai beschikbaar gestelde vizier. Lekker makkelijk als je een bril draagt of als regendruppels je zicht vertroebelen ( geen last van condens dankzij de Pinlock die standaard wordt meegeleverd)! De Tour-X5 is bijzonder comfortabel om te dragen. De kwaliteit van de voering (wasbaar) en de dikte passen zich aan je hoofd aan, zonder dat ze op welke manier dan ook hinderlijk zijn. Arai kan een voering leveren die past bij jouw hoofdomtrek.

Conclusie

Een goede helm is een helm waarin je je goed voelt. Je hoeft niet verder te zoeken, deze Tour-X5 is de €899 die Arai vraagt meer dan waard. Waar je hem ook voor gebruikt. Als er één aankoop is die je moet doen, dan is het deze wel.

 

De pluspunten

Veiligheid

Comfort en ondersteuning

Gezichtsveld

 

De minpunten

Gewicht

Prijs (ondanks alles gerechtvaardigd)

 

Technische fiche

Materiaal: composietvezel

Kinband: dubbel D-type

Pinlock: standaard meegeleverd

Schaal: 3 maten

Gewicht: 1.700 gram

Prijs: vanaf €899

Tags: Motos-Bikes
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in