Eerste kwartaal voor motoren: occasies blijven achter, nieuwe zitten in een stroomversnelling

1w geleden

Na aanzienlijke verliezen in 2023 bleef de markt voor tweedehandsmotorfietsen dalen in het eerste kwartaal van 2024.

De maand maart werd gekenmerkt door een aanhoudende interesse in motorfietsen, waarbij showrooms een goed geïnformeerde klantenkring aantrokken die bereid was snel te beslissen. Dealers meldden bevredigende verkopen, voornamelijk van nieuwe motorfietsen.

Gebruikte motoren komen moeilijk van de grond

Elektrische motoren komen maar moeizaam van de grond, terwijl elektrische scooters relatief succesvol zijn in stedelijke gebieden. De vraag naar gebruikte motoren, vooral BMW GS-modellen, nam vorige maand toe.
Maar vergeleken met 2022 daalde de verkoop van gebruikte motoren in het eerste kwartaal van 2024 met bijna 29,3%, een verlies van 2.200 eenheden. Deze daling wordt deels toegeschreven aan de invoering van de verplichte technische keuring voor tweedehandsmotoren.
Vlaanderen blijft de grootste tweedehandsmarkt, goed voor 62,7% van de cumulatieve verkoop in het eerste kwartaal van 2024, met een groei van 9,4% jaar op jaar. Ook in Brussel en Wallonië zijn er verbeteringen te zien, wat wijst op een positieve trend in het hele land.

Bemoedigende prestaties van nieuwe motorfietsen

De verkoop van nieuwe motorfietsen steeg in maart 2024 met 2,9%, waardoor het totale aantal registraties voor het eerste kwartaal uitkwam op 6.691 stuks, een stijging van 5,9% ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze cijfers markeren het beste resultaat van de afgelopen jaren. Vlaanderen blijft de markt voor nieuwe motoren domineren met 62% van de totaalverkoop, gevolgd door Wallonië (31,9%) en Brussel (6,1%). In sommige provincies, met name Vlaams-Brabant en Antwerpen, wordt een aanzienlijke groei waargenomen.
Ondanks de wisselende weersomstandigheden in de afgelopen maanden, vertoont de motormarkt tekenen van dynamisme voor de komende maanden. Dealers blijven optimistisch over een aanhoudende stijging van de verkoop en hopen op gunstige weersomstandigheden om de vraag verder te stimuleren.

Tags: Motos-Bikes
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in