Test Honda Africa Twin Adventure Sports - Beter dan ooit op de weg

1mnd geleden

De wereldwijde onverharde wegen maken steeds meer plaats voor prachtige linten asfalt, zodat iedereen de steden kan bereiken. Honda heeft dat goed begrepen en heeft zijn Adventure Sports toegankelijker gemaakt qua formaat en dynamischer qua rijgedrag. Dat alles om dichter bij een zekere GS te komen...

Een Africa Twin zal er altijd uitzien als een Africa Twin. En de (vele) wijzigingen aan deze AS-uitvoering spreken mij dan ook niet tegen. Een getraind oog zal meteen opmerken dat het voorwiel is verkleind van 21 naar 19 inch en dat de motor met een paar centimeter is verlaagd. Hoewel deze presentatie plaatsvindt op een steenworp afstand van Faro in Portugal, heeft de Porto mijn zicht nog niet vertroebeld. Zodra je op deze nieuwe versie van de Adventure Sports stapt, is het meteen duidelijk: hij is lager dan de 'standaard' Africa Twin. Het zadel is nu 835 mm (of 855 mm) hoog en kan voor de dames zelfs worden verlaagd naar 795 en 815 mm dankzij het optionele lage zadel. De kortere veerwegen voor en achter van respectievelijk 210 en 200 mm bevestigen Honda's wens om ook de kleinsten onder ons te verleiden. Als er één doorslaggevende factor is bij het kopen van een motorfiets, dan is het wel de prijs. De hoogte is één ding, maar als het op gewicht aankomt, moet je nog steeds 253 kilo trotseren tijdens het manoeuvreren. Dat is niet echt een belemmering, maar omdat er nog steeds geen achteruitversnelling is voorzien voor dit type motorfiets, zul je je kuiten uit je lijf moeten werken om hem in beweging te krijgen. Je kunt het beste gebruik maken van de paralleltwin en zijn nieuwe 7% extra koppel (112 Nm bij 5.500 tpm) om jezelf niet te vermoeien.

DCT voor iedereen

Als ik zeg 'DCT voor iedereen', bedoel ik gewoon dat de Adventure Sports alleen verkrijgbaar is met dit type transmissie. Als je een standaard versnellingsbak wilt, zul je voor de… standaard Africa Twin moeten gaan. Tijdens de persconferentie werd duidelijk dat de DCT-transmissie met dubbele koppeling profiteert van nieuwe technologie die het schakelen en de soepelheid verbetert.

Tijd voor de testrit. De 102 pk sterke tweecilinder snort geruisloos en ik selecteer de S2-modus en laat de M-modus achterwege, die ik te "slaapverwekkend" vind. Zo vertrekken we over de wegen van de Algarve, waar ik me meteen op mijn gemak voel, knus op een comfortabel zadel. Honda heeft de optie voor de traditionele versnellingspook aangevinkt dus schakel ik af en toe met mijn linkervoet de versnellingen op en neer. Het is een beetje alsof je met een quickshifter rijdt.  In de ruim 35 jaar dat ik er nu op rijd, begin ik de modus operandi van deze machine te begrijpen. Al heeft de overgang van de V-motor naar de in-line twin me wel een traantje van nostalgie gekost. Ik geef zelf de voorkeur aan de eerste tweecilinderversie die in 2016 werd uitgebracht en die met zijn 1000cc motor meer pk's (106) had dan deze 1100. Een kwestie van milieunormen. Maar even terug naar de huidige motor. De vering op deze AS is Showa EERA met elektronische instellingen voor de demping en instelbare veervoorspanning. Als je alleen rijdt, kan niets tippen aan de middelste stand, die comfort combineert met een stijf chassis voor die vaak overdreven bochtmanoeuvres tijdens de journalistieke testritten. De veerweg is minder royaal, maar blijft binnen de norm voor gebruik op de weg.

Damned

Helaas heeft Honda het 6,5-inch TFT-scherm of de knoppenwinkel aan de linkerkant van het stuur niet aangepast. Hoewel dit type multifunctionele bedieningseenheid geen probleem meer vormt voor degenen die eraan gewend zijn, is het een ander verhaal voor de gelegenheidstester die ik ben. De complexiteit van dit systeem heeft een steile leercurve, die ik niet kan verwerken op het korte stuk snelweg dat zich voor mijn wielen afspeelt. Het windscherm, dat moeilijk te verstellen is tijdens het rijden, vervult zijn rol goed en zolang het goed en in verhouding tot de lengte van de rijder is geplaatst, krijg je zowel bescherming als goed zicht. Vergeleken met de oversized 30-liter brandstoftanks van de concurrentie, kiest Honda voor de gulden middenweg, met een inhoud van 24 liter. Door de kleinere afmetingen voelt deze Africa Twin wel compacter aan dan de standaardversie.

Beter op de weg

Een korte rit op een paar mooie, droge stukken onverharde weg houdt de mogelijkheid open om ermee op kampeertrip te trekken. Al durf ik niet te dromen van een klassementsproef in Dakar-stijl. De Africa Twin Adventure Sports is hier niet voor ontworpen. De Bridgestone A41's hebben bewezen betrouwbaar te zijn op dit soort terrein en zullen ook op de weg hun kwaliteiten bewijzen.

De motor is geüpgraded om hem wat meer koppel te geven bij lagere toerentallen en over het algemeen gedraagt deze paralleltwin zich sereen bij alle toerentallen. Tijdens een korte offroadrit van 10 kilometer heeft de Adventure Sports ondanks zijn nieuwe afmetingen niets van zijn legendarische kwaliteiten verloren. Op de weg is het verschil echter duidelijk merkbaar. Goede acceleratie, een topsnelheid van meer dan 220 km/u en een respectabel weggedrag, maar bovenal hebben de ingenieurs de rotatie van de krukas verminderd om een snelheid van 120 km/u bij +/- 5.000 tpm te kunnen handhaven. Je zult echter een zeer rustige rijstijl moeten aanhouden als je onder de 6 liter/100 km wilt blijven.

Van de zes beschikbare rijmodi blijft de optie 'Tour' de meest logische keuze, met maximaal vermogen en de juiste afstelling van tractiecontrole en motorrem. In tegenstelling tot veel andere informatiedisplays wordt de keuze voor maximaal vermogen (in de Tour-stand of een van de twee gebruikersstanden) op het grote 6,5-inch TFT-scherm aangegeven door een enkele gemarkeerde balk binnen een cirkel van vier balken. Eenvoudig gezegd betekent één balkje 'vol vermogen' en vier balkjes 'laag vermogen'. Het is alsof je met vol vermogen rijdt, maar slechts één segment wordt weergegeven op je scherm. Vreemd…

En?

Maar we moeten toegeven dat Honda goed werk heeft geleverd. Dankzij een verbeterde DCT rijdt de motor veel soepeler weg in de 1e versnelling, de motor is voller en het geluid is iets korreliger, waardoor deze Adventure Sports de benchmark Africa Twin is geworden. De 19-inch voorvelg en de kortere veerwegen doen niets af aan het rijgedrag, integendeel. Met een ruime keuze aan rijmodi en elektronisch geregelde vering past de Africa Twin zich perfect aan elke situatie aan. Het nieuwe windscherm - met vijf standen - bleek zeer effectief op de snelweg, zelfs in de hoge stand, bij onfatsoenlijke snelheden. De Bridgestone A41 Adventure kwam het best tot zijn recht op de weg.

Conclusie

Honda heeft de Africa Twin verbeterd op de punten waar dat nodig was en heeft hem op andere vlakken aangevuld, waardoor hij een nieuw concept heeft gekregen dat wegvaardiger is dan ooit. De Africa Twin is dan wel meer GT dan enduro, maar hij draagt een imago met zich mee dat we graag in ere houden en dat onvermijdelijk aanzet tot dromen over ontsnappen. De Adventure Sports is verkrijgbaar vanaf € 18.949, terwijl de vanafprijs van de standaard Africa Twin €15.449 bedraagt. We brengen binnenkort   een review van die versie, die niet dezelfde aanpassingen als de AS krijgt aangemeten.

Thierry Sarasyn en Philippe Hunin

De pluspunten

Zithoogte

Aangenamere motor

Vering

Verbeterde DCT

Bescherming

 

De minpunten

Bediening van het scherm en de knoppen even ingewikkeld als altijd

Het prijskaartje van €20.000 komt dichterbij

 

Bijzonderheden Adventure Sports

Standaard DCT met soepelere werking

19-inch voorwiel

Motor met meer koppel

Nog steeds 102 pk

Veerweg 20 mm korter

Grondspeling 30 mm minder

 

Technische gegevens Africa Twin Adventure Sports:

Motor: 270° staande twin, 4-takt, enkele ACT Unicam met 4 kleppen per cilinder, watergekoeld, cilinderinhoud 1084 cc

Maximumvermogen: 102 pk (75 kW) bij 7.500 tpm

Maximumkoppel: 112 Nm bij 5.500 tpm         

Versnellingsbak: DCT

Koppeling: oliebad dubbele meervoudige plaatkoppeling met specifieke offroad- modus

Eindaandrijving: O-ring ketting

Frame: dubbele/enkelzijdige stalen wieg

Voorvering: ø 45 mm Showa UPSD-cartridge-voorvork met EERA elektronisch regelsysteem, instelbare elektrische ingaande en uitgaande demping, veerweg 210 mm

Achtervering: Pro-Link met Showa gasgevulde monoshock met elektronisch EERA-besturingssysteem, elektrische in- en uitgaande demping instelbaar, hydraulische voorbelasting instelbaar, veerweg 200 mm

Voorvelg: 19 inch

Achtervelg: 18 inch

Voorremmen: ø 310 mm dubbele hydraulische schijf met radiaal gemonteerde vierzuigerremklauwen, ABS en remblokken van gesinterd metaal, weggericht en offroad-ABS.

Achterremmen: enkele hydraulische schijf ø 256 mm met enkelzuigerremklauw, uitschakelbare ABS en gesinterde metalen remblokken ) + parkeerrem met remklauw met enkele zuiger, weggericht en offroad-ABS.

Gewicht (rijklaar): 253 kg

Brandstoftank: 24,8 liter

Zithoogte: 835/855 mm (laag zadel 795/815 mm)

Grondspeling: 220 mm

Prijs: vanaf € 18.949

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in