Test Suzuki V-Strom 1050 DE : de succesformule

11mnd geleden

Het leven is hard in het segment waar de BMW GS de scepter zwaait. Maar deze Japanse allroad blijft vooruitgang boeken - zij het met een bedenking. De V-Strom 1050 blinkt nergens helemaal in uit, maar we waarderen zijn gebruiksgemak wel enorm.

Bedankt Gaston! Ten tijde van de grote Afrikaanse rally's en de hoogdagen van de Parijs-Dakar, trok Suzuki ten strijde met DR-Z 750. We schrijven 1988 en Gaston Rahier, die al twee overwinningen had behaald met BMW, neemt de leiding over de ontwikkeling van deze Big Trail. Aan het begin van het derde millennium, vist Suzuki de DL1000 V-Strom opnieuw op. En twee jaar later, in 2004, krijgt hij een klein broertje met de V-Strom 650. 19 jaar later is er een ruime keuze in de catalogus van Suzuki, met verschillende opties voor wereldreizigers. De V-Strom 650 met zijn 70 pk, de gloednieuwe 800 DE (84 pk) waar we het binnenkort over zullen hebben en de koningin, de 1050 (107 pk) die in drie versies bestaat, de XT World Adventure (17.749 euro), de XT (14.999 euro) en de versie die wij hebben getest: de V-Strom 1050 DE met zijn vanafprijs van 15.399 euro.

In alle discretie

Sinds hij in alle stilte op de markt is verschenen in 2004, heeft de V-Strom nooit voor opschudding gezorgd bij de liefhebbers van dit trailsegment. Want de almachtige BMW GS bleek onvermijdelijk en vooral onverwoestbaar. Deze Japanse trailmotor is echter uitgerust met een steeds vernieuwde elektronische uitrusting en hulpmiddelen, en hij blijft vooruitgaan. Vooral qua eenvoud van gebruik. De DE verschilt van de XT in die zin dat hij avontuurlijker is, met een smaller windscherm, compactere afmetingen en het ontbreken van stelmogelijkheden. Suzuki heeft het kuipwerk rond de 20-liter tank behouden en gekozen voor ledverlichting, waardoor ietwat ouderwetse styling hand in hand gaat met hedendaagse technologie. De motor is opgewaardeerd naar Euro 5, waarvoor de verbranding wordt geoptimaliseerd door twee bougies. Een slipperassistkoppeling vereenvoudigt het op- en terugschakelen met, voor het eerst, een up/down quickshifter.

In het zadel

De DE steunt vooraan op een 21-inch velg (19 op de XT) en is dankzij een zadelhoogte van 880 mm het meest geschikt voor langere rijder -  tenzij je kiest voor een optioneel lager  zadel. Door de 252 kg aan rijklaargewicht zet je je het best even schrap voor je de DE van z’n zij- of middenbok lift. Voor vertrek selecteer je nog even rijmodus A, B of C. Van de sportiefste tot de ‘C’oolste. ABS (of niet), tractiecontrole op drie niveaus waaronder een G-stand (speciaal aangepast aan het rijden op gravel) vervolledigen het pakket aan rijhulpjes. Het gebrom van de tweecilinder is typerend voor dit soort motor en het stuurgedrag voelt meteen natuurlijk aan. Rijden met deze machine gaat als vanzelf. De massa is goed verdeeld, de wendbaarheid is opmerkelijk en de motor vereist geen speciale vaardigheden van de bestuurder. Gewoon aan het gas draaien en schakelen met of zonder de quickshifter, en de motor gaat waar je hem hebben wilt. De tweecilindermotor komt al tot leven bij 2.000 tpm, wat een groot voordeel is met het oog onze zones 30 en tweevakswegen aan 90 km/u.

Gewaardeerde eenvoud

Het TFT-dashboard toont duidelijk alle noodzakelijke informatie (en accessoires), zoals je snelheid en de cruisecontrole, evenals de gekozen rijmodus. Suzuki houdt het simpel waar anderen het ingewikkelder maken (denk bijvoorbeeld aan de Africa Twin met haar onmogelijke knoppenwinkel). Er is geen connectiviteit voorzien met je smartphone, maar er is genoeg ruimte om een GPS aan te sluiten en op te lade. Ons hoor je daarover niet klagen.

Bij hoge snelheid - lees: te snel - betreuren we het kleine, niet verstelbare windscherm. Al hebben we niet al te veel last van de winddruk. Anderzijds is de afwezigheid van verwarmde handvatten (optioneel) een beetje jammer voor een high-end motorfiets als deze. Het gemiddelde brandstofverbruik ligt rond de 5 l/100 km. Dat is redelijk, zonder meer. De vering is zo goed ingesteld dat je amper merkt dat je over een pokdalig asfalt bolt, wat in België nogal een groot voordeel is!

Conclusie

De V-Strom 1050 DE onderscheidt zich met z’n gematigde prijs van 15.399 euro halverwege het V-Strom-gamma. Meer allroad dan de XT, maar dan weer iets minder op andere vlakken.  In ieder geval biedt Suzuki ons een goed gemaakte en doordachte trailfiets, en zijn prijs is lager dan die van de Europese concurrentie.

Philippe Hunin

De pluspunten

Erg geslaagd uiterlijk

Gemakkelijk te besturen

Motor

 

De minpunten

Afmetingen en gebrek aan stelmogelijkheden van het windscherm

Verwarmde handvatten zijn optioneel

Niet-verstelbare zithoogte

 

Suzuki V-Strom 1050 DE in cijfers

Motor: 90° V-twin, 4-takt, vloeistofgekoeld, DOHC, 8-kleppen Euro 5

Cilinderinhoud: 1.037 cc

Maximumvermogen: 107,4 pk bij 8.500 tpm

Maximumkoppel: 100 Nm bij 6.000 t/min

Versnellingsbak: 6 versnellingen, up/down quickshifter

Frame: dubbel balkenframe en aluminium achterbrug

Remmen voor: 310 mm dubbele zwevende schijven, Tokico 4-zuiger radiale remklauwen

Remmen achter: 260 mm schijf, enkelzuigerremklauw

Voorvering: 43 mm KYB UPSD-vork met instelbare veervoorspanning, in- en uitgaande demping, 170 mm veerweg

Achtervering: KYB-monoshock met instelbare veervoorspanning, in- en uitgaande demping, 169 mm veerweg

Zithoogte: 880 mm

Brandstoftank: 20 liter

Gewicht (rijklaar): 252 kg

Prijs: € 15.399

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in