De Rapto-R getest

9mnd geleden

De Finse uitrustingsfabrikant Rukka, die al sinds 1950 bestaat, heeft ons een complete uitrusting opgestuurd met de naam Rapto-R.

Rukka mikt op het (zeer) hoge segment van de markt en beknibbelt niet op kwaliteit of prijs: 1.249 euro voor de jas en 899 euro voor de broek! Maar als je ze draagt, merk je meteen waarom. Rukka selecteert alleen het beste van wat er op de markt verkrijgbaar is. Het Gore-Tex membraan is bijvoorbeeld een Pro-versie die in drie lagen is gelamineerd op het jack en de broek. De ritsen zijn van Japanse YKK en de uitstekende D3O protectoren - alomtegenwoordig in de racewereld - zijn speciaal ontwikkeld om in Rukka-kleding te passen.

Het Scandinavische merk heeft ook veel aandacht voor zijn gebruikers. Alle ritsen zijn voorzien van waterafvoer, de kraag bevat een waterdicht windscherm, een borstprotector is standaard en het zitvlak van de broek heeft een Air Cushion om het stuitje te beschermen bij een val.

De Rapto-R set is een combinatie van drie materialen/technologieën: Armacor, Superfabric en leder. Armacor is een legering van Cordura en Kevlar, die speciaal is ontworpen om opwarming door wrijving tijdens een val te voorkomen. Superfabric wordt gebruikt om slijtage tegen te gaan, waartegen het 14 keer meer (!) bestand is dan Kevlar. Deze stof integreert kleine, stijve maar beweeglijke beschermplaatjes met polyamide en elastaan tot een soort flexibel pantser. Tot slot wordt leer gebruikt op plaatsen waar extra soepelheid vereist is, zoals het zitvlak en de knieholte. Dezelfde zorg voor uitmuntendheid is terug te vinden in de keuze van de thermische voeringen: dit zijn namelijk donsjacks van veren (90%) en dons (10%), die zich zowel onderscheiden door hun lichtheid als door hun doeltreffendheid. In tegenstelling tot de concurrentie heeft Rukka ervoor gekozen deze voeringen niet te bevestigen: geen extra knopen, ritsen of drukknopen. Rukka kiest voor een gelamineerd waterdicht membraan aan de buitenkant. Dat biedt een echte meerwaarde.

Een andere troef van de Rapto-R is het comfort dat men voelt dankzij de soepelheid van het geheel en de discretie van de beschermingen. Finland is het land van de Kerstman, dus het is niet verwonderlijk dat ook de thermische donsjacks indruk maken: dankzij het mengsel van veren en dons kan je elke winterrit aan. De thermische isolatie is veruit de beste die ik ooit heb meegemaakt. Aan de andere kant is het "ademend vermogen" van het veren/dons mengsel veel beter dan dat van synthetische thermovoeringen die elders te vinden zijn.

Ik had mijn twijfels, maar ik twijfel niet langer: de investering wordt gerechtvaardigd door de prestaties. Natuurlijk kan je voor 2.148 € een dozijn motorpakken van goedkopere merken kopen. Maar Rukka is een heel ander kaliber... (R.S.)

Tags: Motos-Bikes
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in