Brussels Motor Show 2023: motoren, de grote afwezigen! Waarom?

8mnd geleden

Ondanks vrij goede verkoopcijfers in 2022, de penibele economische situatie en ieders zorgen over de toekomst van verbrandingsmotoren, is de tweewielersector de grote afwezige op het Autosalon 2023. Waarom is dat eigenlijk?

Een nog betreurenswaardiger situatie voor een evenement dat zijn 100e editie beleefde en waar motoren altijd zeer populair zijn geweest. Met honderdduizenden inschrijvingen is deze belangrijke sector op het gebied van mobiliteit en vrijetijd er helaas niet in geslaagd een coherent akkoord te bereiken tussen de verschillende importeurs en Febiac, de organisator van het Autosalon van Brussel.

Deze afwezigheid is te wijten aan een totaal gebrek aan dialoog en aan de huidige opzet van deze show in België, die niet meer beantwoordt aan de eisen van de motorfabrikanten. Te lang, te duur, de fabrikanten willen zich niet langer beperken tot een statische presentatie van hun nieuwe producten en staan er voortaan op dat de bezoekers hun machines kunnen uitproberen. In januari in Brussel is dit een totaal absurde uitdaging.

Veel beslissingen komen uit... Nederland

Sommige merken zoals Triumph, Harley-Davidson, BMW en meer discrete merken hadden hun deelname goedgekeurd, maar andere zoals Honda, Kawasaki en Yamaha zagen er weinig in om naar Brussel af te zakken. Aangezien de meerderheid van de in België vertegenwoordigde merken onder Nederlandse vlag varen, kon men geen grote toewijding voor onze nationale show verwachten. Nederland speelt liever de dealerkaart waarbij iedereen kan profiteren van gedegen advies en een dynamische testrit met een van hun producten.

Januari: slechte timing?

Concluderend kunnen we alleen maar betreuren dat er geen overleg tussen de partijen heeft plaatsgevonden en moeten we een post-Covid herziening in acht nemen waarbij bleek dat de potentiële klant met plezier naar de dealer trok om zijn aankoop af te ronden. Hoewel elk merk in het voorjaar en het begin van de zomer zijn eigen evenementen organiseert met testsessies op wegen en circuits, loopt de motorrijder soms vooruit op de ondertekening van zijn bestelbon om de levering van zijn machine voor de zomer te garanderen.

Dus voordat er in 2024 weer een Autosalon komt, is er veel werk aan de winkel! Maar laten we met een positieve noot eindigen: op hun respectieve autostands stellen BMW en Honda enkele tweewielers tentoon die je tot zondag 22 januari kunt bewonderen.

Philippe Hunin

Tags: motorfiets

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in