Waterstof in poedervorm voor duurzamere mobiliteit?

1j geleden | Nicolas Morlet

Het is nu een zekerheid: in 2035 zullen in Europa alleen nog maar nieuwe auto's met nulemissie worden verkocht. Batterij-elektriciteit is de meest overtuigende optie, maar waterstof blijft een niet te negeren buitenbeentje. En onderzoekers zouden de technologie wel eens kunnen revolutioneren met... een poeder.

Als waterstof door sommigen wordt verkozen als de oplossing van de toekomst, dan is dat vooral vanwege het gebruiksgemak en de oplossing die het biedt voor de lange oplaadtijden van elektrische auto's met een accu. Er zijn echter nog verschillende obstakels, waaronder de complexiteit van het distributie en de veilige opslag ervan, alsook de hoge kosten.

Australische onderzoekers willen dit probleem oplossen door waterstof om te zetten in een poeder. Deze "vastestof-waterstof" zou het vervoer en de opslag vergemakkelijken en dus de kosten verlagen. Omgevormd tot poeder zou waterstof ook minder explosief zijn dan in gasvormige toestand, waardoor het veiliger is voor vervoer en opslag, en voor gebruik in voertuigen, vooral in geval van een botsing.

De voordelen van deze nieuwe vorm van waterstof lijken dan ook talrijk. Maar als de eerste proeven doorslaggevend zijn, zal het nog vele jaren duren voordat wij weten of deze oplossing al dan niet van reëel commercieel belang is. We houden het voor je in de gaten...

Tags: Mobiliteit
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in