Elektrische auto's: het is de portemonnee die telt!

8mnd geleden | Frédéric De Backer

Volgens een studie van Deloitte zijn het niet het milieu maar de brandstofkosten die mensen motiveren om een auto te kopen.

Als steeds meer Belgen overwegen om een hybride of elektrisch voertuig te kopen, dan is dat vooral vanwege de brandstofkosten. Dit is de conclusie van de Deloitte Global Automotive Consumer Study 2023. De daaropvolgende hoofdredenen zijn weinig onderhoud, de belastingdruk op verbrandingsmotoren en overheidsprikkels. Het milieu staat daarom op een laag pitje bij de aankoopredenen, zoals Aled Walker, Automotive Leader bij Deloitte België, uitlegt. "Het beeld van lagere brandstofkosten weegt veel zwaarder door in de beslissing om op elektrisch over te schakelen dan de bezorgdheid over de klimaatverandering.”

Have en have-nots

"Een teken van een mogelijk risico op financiële toegankelijkheid is dat de meerderheid van de potentiële kopers van plan is minder dan 50.000 euro te betalen voor hun volgende voertuig. De huidige financiële crisis is duidelijk van invloed op de beslissingen van de consument. Aangezien de meeste elektrische voertuigen duurder zijn dan 50.000 euro, zal de kloof tussen de have en have-nots alleen maar groter worden," vervolgt Deloitte. Interessant is dat meer dan 40% van de respondenten hun beslissing om een elektrisch voertuig te kopen zou heroverwegen als er een synthetische en duurzame verbrandingsbrandstof beschikbaar zou zijn.

Tags: Mobiliteit
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in