Eén op de twee inschrijvingen in België is een SUV

10mnd geleden | Nicolas Morlet

De SUV wordt door sommigen - soms onterecht - bekritiseerd, maar hij wint steeds meer aan populariteit onder de Belgen. Zozeer zelfs dat dit type voertuig in de eerste zes maanden van het jaar goed was voor meer dan de helft van de inschrijvingen van alle nieuwe voertuigen! Dit succes kent verschillende moeders.

50,8% van alle nieuw ingeschreven voertuigen in België tussen januari en juni 2022 waren SUV's. Dit is voldoende om de verdedigers van de ecologische zaak in de gordijnen te jagen. Zij stellen zich altijd voor dat achter deze drie letters monsters schuilgaan die veel energie verbruiken en die als enig doel hebben onze planeet te vernietigen.

In werkelijkheid gaat het, zoals blijkt uit de cijfers van Febiac (Belgische federatie van de automobiel- en fietsindustrie), vooral om middelgrote SUV's (Peugeot 3008, Volvo XC40, Volkswagen Tiguan, enz.), die goed zijn voor bijna een derde van de inschrijvingen (29,8%), en kleine SUV's (Renault Captur, Peugeot 2008, enz.) voor 14,3%. Grote SUV's zijn goed voor slechts 6,7% van het marktaandeel.

Dit succes kan met name worden verklaard door de grotere vertegenwoordiging van dit type model, ten nadele van andere koetswerkvormen. Veel fabrikanten vervangen namelijk hun breaks en monovolumes, en soms zelfs hun sedans, door gelijkwaardige modellen die aan de SUV-criteria voldoen.

Gezinnen die op zoek zijn naar een ruime auto worden bijna automatisch naar dit type carrosserie geleid, of ze dat nu leuk vinden of niet. Hetzelfde geldt voor elektrische modellen, die steeds populairder worden bij bedrijven, waar SUV's in de meerderheid zijn, zodat er weinig keuze overblijft voor gebruikers die de voorkeur geven aan andere koetswerkstijlen.

Tags: Mobiliteit
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in