Een op de 10 Belgen probeert alcoholcontrole met alle middelen te vermijden

11mnd geleden | Frédéric De Backer

Volgens een nieuwe enquête van het Vias Institute gebruikt een op de tien Belgen sociale netwerken, een applicatie of zelfs een flitscontrole-alarm om te proberen alcoholcontroles te ontlopen. Dit cijfer moet worden gezien in het licht van de verhoogde pakkans: ongeveer een op de drie Belgen is de afgelopen drie jaar op alcohol gecontroleerd.

Van de Belgische bestuurders gebruikt 11% een hulpmiddel om alcoholcontroles te ontlopen, maar er zijn grote verschillen tussen de regio's. In vergelijking met de Vlamingen (7%) hebben de Walen (16%) en de Brusselaars (21%) respectievelijk twee en drie keer meer kans om door de mazen van het net te glippen. In Wallonië ligt het aandeel 2,5 keer hoger dan 4 jaar geleden! Sociale netwerken en flitsradarwaarschuwingen worden het meest gebruikt.

36% van de Belgische bestuurders heeft de afgelopen drie jaar een alcoholtest ondergaan. In 2018 was dit percentage 33%, wat betekent dat het risico om gecontroleerd te worden is toegenomen. In totaal zeggen twee op de drie Belgische bestuurders (66%) dat ze op alcohol zijn getest, tegenover 60% vier jaar geleden. Het risico om getest te worden is dus licht gestegen, ondanks de extra werklast voor de politie als gevolg van de gezondheidscrisis.

Foto's: Creative Commons CC 2.0/Karlis Dambrans

Tags: Mobiliteit
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in