Belgen minder geïnteresseerd in elektrische auto's dan een jaar geleden

1j geleden | Nicolas Morlet

Volgens Mobia zijn de Belgen minder geneigd om een elektrische auto te kopen dan vorig jaar. De positieve aankoopintenties zijn in twaalf maanden tijd met 10% gedaald. Verschillende factoren verklaren de groeiende scepsis.

Mobia, de smeltkroes van de verenigingen Febiac (Federatie van autofabrikanten), Traxio (Federatie van autoprofessionals) en Renta (Federatie van autoverhuurbedrijven), heeft zopas de resultaten gepubliceerd van zijn door Profacts uitgevoerde studie over mobiliteit. En de belangrijkste conclusies zijn ondubbelzinnig: de weg naar elektrificatie dreigt ingewikkelder te worden.

Uit het onderzoek blijkt dat de positieve aankoopintenties voor een elektrische auto zijn gedaald van 51% in 2021 naar 40% dit jaar, en dat logischerwijs het percentage dat geen elektrische auto overweegt is gestegen van 49% naar 60%!

In detail is het de Waalse bevolking die zich het minst aangetrokken voelt tot elektrische wagens, aangezien slechts 36% zegt volledig of eerder voor een elektrische wagen te zijn, tegenover 45% van de Vlamingen en 61% van de Brusselaars.

De weigeraars voeren factoren aan zoals de aankoopprijs (het vaakst genoemd, door 47%). Daarna volgen de beperkte autonomie (27%) en het gebrek aan laadinfrastructuur (26%, 6 punten meer dan in 2021). Ten slotte worden de kosten van elektriciteit en de levering ervan genoemd door 14% van de respondenten, 4% meer dan vorig jaar.

Anderzijds doen de vermoedelijke toekomstige kopers van een elektrische auto dit uit bezorgdheid om het milieu, maar in een kleiner aandeel dan voorheen. Slechts 39% van hen maakt er het hoofdargument van, een daling van 16% in één jaar! 28% van hen zal dit doen uit verplichting, om te voldoen aan toekomstige wetgeving, en 22% om te besparen op brandstof.

Tags: Mobiliteit
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in