Zomertijd betekent zomerbanden

4w geleden

Met de terugkeer van het warmere weer is het tijd om over te schakelen op zomerbanden om veilig te kunnen rijden. Uit een onderzoek van TRAXIO blijkt welke risico's bestuurders lopen die de overstap uitstellen.

Als het kwik stijgt, kan het gevaarlijk worden om op winterbanden te blijven rijden. De prestaties van winterbanden nemen snel af zodra de temperatuur boven de 7°C stijgt. Filip Rylant, woordvoerder van TRAXIO, wijst erop dat niet alleen de remafstand toeneemt, maar ook de wegligging verslechtert, vooral voor zware en elektrische voertuigen. Ondanks de legaliteit van deze praktijk, vormt het een aanzienlijk risico voor de verkeersveiligheid.

Alarmerende resultaten

Uit het onderzoek "Rolling Wheel" van TRAXIO blijkt dat 25% van de bestuurders die met winterbanden zijn uitgerust, deze ook in de zomer blijven gebruiken, ondanks de risico's die hieraan verbonden zijn. Deze praktijk wordt sterk afgeraden, omdat het niet alleen de veiligheid beïnvloedt, maar ook de duurzaamheid van de banden en het brandstofverbruik.

Gevolgen voor de prestaties van winterbanden in de zomer

ADAC-tests hebben aangetoond dat de remweg van winterbanden aanzienlijk langer is op droog en nat wegdek in vergelijking met zomerbanden. Bovendien verslechteren het weggedrag en de stabiliteit van winterbanden naarmate de temperatuur stijgt, waardoor de veiligheid van bestuurders in het gedrang komt.

Nu is de tijd voor aanpassing

Overstappen van winterbanden op zomerbanden zodra de temperaturen stijgen is cruciaal voor de verkeersveiligheid. Naast de risico's die autorijden met zich meebrengt, kunnen versleten of slecht onderhouden banden ook tot ongevallen leiden. Gebruik deze omschakelingsperiode nuttig om de profieldiepte, algemene staat en spanning van uw banden te laten controleren, zodat u veilig en zuinig kunt rijden tijdens het zomerseizoen.

 

Tags: Insoliet
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in