Wit is nog steeds de favoriete kleur van Europa

2mnd geleden | Nicolas Morlet

Over smaken en kleuren valt niet te twisten, dat weten we allemaal. En als het om auto's gaat, geldt dat voor alles. Hoewel sommige kleuren populairder lijken te zijn dan andere. En automobilisten in Europa, en over de hele wereld wat dat betreft, geven de voorkeur aan conservatisme als het aankomt op het kiezen van de kleur van hun nieuwe auto.

BASF, een van 's werelds grootste autolakfabrikanten, heeft zojuist zijn cijfers voor 2023 bekendgemaakt. Een jaar in lijn met het vorige, waarin wit opnieuw de voorkeurskleur is voor Europese automobilisten, met een goed derde van het marktaandeel. Daarna volgen grijs, wit en zilver (dat zich onderscheidt van grijs). Sommigen zouden kunnen zeggen dat het autolandschap steeds somberder wordt wat kleuren betreft, aangezien deze vier tinten alleen al meer dan 75% van de verkochte auto's in Europa vertegenwoordigen. Daarna komen blauw en rood, de enige 'echte' kleuren die min of meer overeind blijven, gevolgd door groen, oranje, beige en geel.

Winnend trio over de hele wereld

Deze trends zien we wereldwijd, waar wit wordt gebruikt op 36% van de auto's, vóór zwart (21%), grijs (15%) en zilver (9%). Wit lijkt echter af te nemen en verloor vorig jaar 3% van de markt aan zwart, dat met hetzelfde percentage toenam.

Ook hier is blauw de meest vertegenwoordigde kleur (8%), voor rood (4%) en groen (2%). Beige, bruin, oranje, geel en violet volgen met ongeveer 1% marktaandeel. Azië is de enige regio waar de diversiteit aan kleuren toeneemt. Europa is de regio in de wereld waar blauw verhoudingsgewijs het meest vertegenwoordigd is, terwijl rood het populairst is in Noord-Amerika. Zuid-Amerika heeft het hoogste aandeel achromatische kleuren (zwart, grijs, wit), evenals effectpigmenten die "diepte geven aan kleurenfamilies", volgens BASF.

De kip of het ei

Uiteindelijk zijn deze trends vrij logisch, aangezien wit, zwart en grijs meestal de 'vrije' kleuren zijn op veel modellen. Dit kan ook hun oververtegenwoordiging verklaren. De cijfers weerspiegelen ook de kleurenkaarten van autofabrikanten, waarin gekleurde tinten steeds zeldzamer worden ten gunste van grijstinten en wit in het bijzonder. Het valt nog te bezien of het aanbod de vraag beïnvloedt, of andersom.

Tags: Insoliet
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in