Gepersonaliseerde nummerplaten populairder dan ooit

4w geleden | Laurent Zilli

Gepersonaliseerde nummerplaten werden in België in 2014 officieel ingevoerd en worden steeds populairder. In 2023 steeg het aantal aanvragen explosief.

Van "NO PETROL" op een Tesla tot "BYE 911" op een Nissan GT-R en "CHOUPETTE" op een Kever, de mogelijkheden voor gepersonaliseerde nummerplaten in België zijn enorm, zo niet onbeperkt. De bestuurders lijden niet onder ideeënarmoede en 2023 was een bijzonder goed jaar voor deze nogal speciale service. Tot grote vreugde van de financiën van het land... Terwijl er momenteel iets meer dan 10.000 gepersonaliseerde nummerplaten in omloop zijn, registreerde de DIV alleen al in 2023 13.000 nieuwe aanvragen. Dit betekent een potentiële opbrengst van € 13.000.000, aangezien een plaat "op maat" 1.000 euro kost.

Grenzen

Zoals we al zeiden, de mogelijkheden zijn eindeloos. Of toch bijna. Allereerst is er de limiet van acht tekens per plaat, waaronder ten minste één letter. Dan is er nog de inhoud. Religieuze, politieke, xenofobe en beledigende boodschappen zijn allemaal verboden. Sommige borden glippen echter door de mazen van het net, zoals de "HH88" die verwijst naar het nazisme, of "KUT WIJF" (Nederlands voor "slet"). Het gebeurt dus dat sommige platen achteraf uit circulatie worden genomen en op een zwarte lijst gezet. We leren ook dat 1,3% van de aanvragen wordt afgewezen op basis van deze "morele" criteria. In elk geval, de gepersonaliseerde plaat s net zo goed een bron van inspiratie voor de Belgen als een bron van inkomsten voor de overheid.

Tags: Insoliet
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in