Een overtuigend eerste kwartaal voor de inschrijvingen van nieuwe wagens

4w geleden

Febiac (de Belgische en Luxemburgse Auto- en Fietsfederatie) en de Federale Overheidsdienst Mobiliteit & Vervoer hebben de cijfers bekendgemaakt van de inschrijvingen van voertuigen voor het eerste kwartaal van dit jaar. Ondanks een ingewikkelde maand maart is de marktdynamiek redelijk positief.

In maart 2024 werden bijna 45.000 nieuwe auto's ingeschreven. Dit is een daling van 13,5% ten opzichte van maart 2023. Febiac wijst er echter op dat de daling deels kan worden toegeschreven aan het lagere aantal werkdagen in maart, waardoor deze cijfers minder representatief zijn. Toch is het resultaat positief na een goede start van het jaar.

Solide eerste kwartaal

Op kwartaalbasis laten de inschrijvingen van nieuwe auto's bemoedigende resultaten zien. Tussen januari en maart 2024 werden 135.140 nieuwe voertuigen geregistreerd, een stijging van 2,8% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Deze prestatie onderstreept de veerkracht van de markt ondanks de aanhoudende beperkingen in verband met de pandemie.

Contrasterende trends in categorie van bedrijfsvoertuigen

Maart 2024 was een moeilijke maand voor de inschrijvingen van lichte bedrijfsvoertuigen, met een daling van 14,4% in vergelijking met dezelfde periode in 2023. De inschrijvingen van zware bedrijfsvoertuigen vertoonden daarentegen gemengde resultaten, met een lichte stijging van 0,9% voor voertuigen van meer dan 16 ton en een daling van 3,6% voor lichtere voertuigen in vergelijking met maart 2023. Maar deze twee categorieën presteerden positiever over het kwartaal, met stijgingen van respectievelijk +38,2% en +6,4%.

Groei in gemotoriseerde tweewielers

De inschrijvingen van nieuwe gemotoriseerde tweewielers stegen met 2,9% in maart 2024 en met 5,9% in het eerste kwartaal van het jaar, met een totaal van 6.691 voertuigen. Het beste resultaat sinds 2019, wat de groeiende vraag in deze klasse onderstreept.

De resultaten voor dit eerste kwartaal zijn dus bemoedigend en doen de zware impact van de pandemie op de markt vergeten.

 

Tags: Insoliet
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in