Car-Pass heeft zijn jaarverslag gepubliceerd!

1w geleden

Car-Pass heeft zijn jaarverslag gepubliceerd. In 2023 werden meer dan 19 miljoen kilometerstanden genoteerd, een record in België.

In 2023 werden 1.640 gevallen van kilometertellerfraude vastgesteld. Hiervan hadden er 1.055 betrekking op de binnenlandse verkoop, terwijl 585 betrekking hadden op de invoer van voertuigen in België. Deze cijfers zijn gedaald en zeer bemoedigend. Door de kilometerstand op het moment van afgifte van de Car-Pass te vergelijken met eerdere kilometerstanden kunnen fraudegevallen worden opgespoord, waarbij de kilometerteller vaak net voor de verkoop wordt verlaagd. In gevallen van fraude wordt de kilometerstand gemiddeld met bijna 70.000 kilometer verlaagd. Deze praktijk komt vooral voor bij populaire modellen tussen de 10 en 15 jaar oud, zoals de Volkswagen Golf of de BMW 1 Reeks.
Het rapport belicht ook de voortdurende inspanningen van Car-Pass om de consumentenbescherming te versterken. Sinds de invoering van wetswijzigingen in 2023 kunnen autoprofessionals de kilometerstand doorgeven op basis van de nummerplaat, wat het proces eenvoudiger maakt en invoerfouten vermindert. Daarnaast verplicht de nieuwe regelgeving bedrijven om een gedetailleerde beschrijving te geven van de werkzaamheden die aan een voertuig zijn uitgevoerd, zodat potentiële kopers een duidelijk beeld krijgen van het onderhoud van het voertuig.

Erkenning in heel Europa

Car-Pass begint erkenning te krijgen in Europa en de staatssecretaris voor Begroting en Consumentenbescherming, Alexia Bertrand, roept op tot effectieve gegevensuitwisseling tussen de lidstaten om consumenten beter te informeren en grensoverschrijdende fraude met kilometers te bestrijden. Terwijl België zijn unieke Car-Pass-systeem wil promoten als een voorbeeld van goede praktijken, zijn er op Europees niveau gesprekken aan de gang om een Europese Car-Pass in te voeren, waardoor het makkelijker wordt om autofraude op het hele continent te bestrijden.
De cijfers van Car-Pass benadrukken de vooruitgang die is geboekt in de strijd tegen kilometertellerfraude in België en onderstrepen tegelijkertijd het blijvende belang van waakzaamheid bij de aankoop van tweedehandsvoertuigen. Met versterkte wettelijke maatregelen en een verhoogde inzet voor transparantie van de markt, blijft Car-Pass een essentiële rol spelen in de bescherming van de consument en de integriteit van de autosector in België.

Tags: Insoliet
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in