Zweedse havenarbeiders nemen Elon Musk op de hak

6mnd geleden | Laurent Zilli

De Zweedse havenarbeiders hebben een mooi voorbeeld van solidariteit gegeven in de strijd tussen Tesla en de werknemers van zijn servicecentra.

Wat er momenteel in Zweden gebeurt, is verre van anekdotisch en zou zelfs internationale gevolgen kunnen hebben. Daar, net als elders in Europa, worden werknemers vertegenwoordigd door vakbonden en is het ondertekenen van collectieve arbeidsovereenkomsten door werkgevers de norm. Tesla-baas Elon Musk heeft er echter nooit een geheim van gemaakt dat hij fel gekant is tegen vakbonden en elke poging van werknemers om zich te verenigen tot nu toe in de kiem gesmoord, zowel in de VS als in Europa en natuurlijk China. In Zweden vragen werknemers in de servicecentra van Tesla al tijden om collectieve arbeidsovereenkomsten, maar het merk heeft onlangs de deur dichtgeslagen voor onderhandelingen. Dus bemoeiden de havenarbeiders zich ermee.

Geen onderhandelingen, geen Tesla

We hebben het over de havenarbeiders die zijn aangesloten bij IF Metall, een vakbond met 57.000 leden, waaronder medewerkers van Tesla-centra. De havenarbeiders kondigden aan dat als het management van Tesla niet opnieuw aan tafel ging zitten om hun werknemers dezelfde rechten te geven als alle andere Zweedse arbeiders, het lossen van Tesla-auto's in alle havens van het land zou worden stopgezet. Geconfronteerd met deze dreiging geeft Tesla toe en zit het opnieuw aan de onderhandelingstafel. Het geschil wordt elders in de wereld nauwlettend in de gaten gehouden. Vooral in de VS, waar de vakbonden van auto-arbeiders, nadat ze Ford, GM en Stellantis tot opgeven hadden gedwongen, vast van plan zijn om de vaart erin te houden door onder andere Tesla aan te vallen.

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in