Wanneer Toyota zijn legendarische driftauto verandert in een koolstofneutrale auto...

9mnd geleden | Maxime Pasture

De Toyota AE86, veertig jaar geleden geboren in Japan, is een legende. Onlangs heeft Toyota twee exemplaren omgebouwd met twee verschillende technologieën. Wat ze gemeen hebben is dat ze koolstofneutraal zijn. Het doel? Een statement maken...

De Toyota AE86 werd gelanceerd in 1983. Met zijn achterwielaandrijving en lichte gewicht (940 kilo) was deze auto een pretmachine voor driftliefhebbers. De manga 'Initial-D' maakte deze auto ook zeer bekend. Meer recent was hij te zien op het populaire YouTube-kanaal Vilebrequin.

Blijven rijden met oldtimers

Op de laatste Tokyo Motor Show in januari presenteerde Toyota twee zeer bijzondere exemplaren van de AE86. De ene is 100% elektrisch en de andere rijdt op waterstof! Om niet te veel aan te dikken, gebruikt het elektrische model een kleine Prius-accu van 13,6 kWh. De waterstofversie behoudt de originele 1,6 liter met vier cilinders maar dan aangepast om op waterstof te rijden.

Je kunt ze in actie zien in onderstaande video, met een leuke driftsessie aan het eind. Maar waarom deze "demonstratie"? Omdat we volgens het hoofd van Toyota, Akio Toyoda, degenen die auto's met verbrandingsmotor willen blijven gebruiken niet mogen vergeten: "Het is belangrijk om alternatieven te bieden aan degenen die vandaag een auto met verbrandingsmotor hebben". Hij gaat verder en heeft het over een conversiekit voor elektriciteit en waterstof: "Hoewel de conversietechnologie op de AE86 nog vele verbeteringen en ontwikkelingen zal moeten doormaken, wil ik met onze boodschap aan autoliefhebbers vandaag de angst wegnemen dat we niet meer in onze geliefde auto's zullen kunnen rijden wanneer we koolstofneutraal worden". Dus: gerustgesteld!?

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in