Tesla-leverancier wil revolutie in elektrisch laden starten

8mnd geleden | Stephane Monsin

De Chinese batterijfabrikant CATL, een belangrijke leverancier van Tesla, kondigt aan dat het een batterij op de markt gaat brengen die zéér snel oplaadt. Een kleine revolutie is op komst.

In bijna vijftien jaar tijd hebben autobatterijen een lange weg afgelegd, vooral op het gebied van actieradius. Vandaag de dag kunnen de beste batterijen, weliswaar met een grote capaciteit, op papier een rijbereik tot 700 kilometer bieden in de WLTP-cyclus. Aan de andere kant duurt het opladen tot 80% in het beste geval nog steeds 25 tot 30 minuten, als aan alle optimale voorwaarden is voldaan.

400 km in tien minuten

De Chinese batterijfabrikant CATL kondigt nu een aantal zeer interessante verbeteringen op het gebied van opladen aan. De nieuwe LFP-batterij (lithium -ijzer-fosfaat) van de fabrikant, Shenxing genaamd, zou in staat zijn om 400 kilometer actieradius (of 80% capaciteit) terug te winnen in slechts tien minuten. Het totale bereik met deze nieuwe generatie batterij zou meer dan 700 kilometer bedragen.

Maar er is meer aan dit goede nieuws, want CATL heeft ook aangekondigd dat de Shenxing-batterij veel beter bestand is tegen temperatuurschommelingen tijdens het opladen. Het Chinese bedrijf, een grote concurrent van BYD, belooft 80% opladen in slechts 30 minuten bij een temperatuur van -10°C.

De massaproductie van deze revolutionaire batterij start eind dit jaar. De eerste auto's uitgerust met de Shenxing zullen begin 2024 op de markt verschijnen. Zal de nieuwe Tesla Model 3 daar één van zijn, gezien het feit dat Tesla samenwerkt met CATL? Dat moeten we nauwlettend in de gaten houden.

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in