Maak kennis met de nieuwe Toyota Land Cruiser, een terugkeer naar zijn roots

8mnd geleden | Nicolas Morlet

Zoals verwacht doet de Toyota Land Cruiser terug Europa aan met een gloednieuwe generatie. Naast een massiever design, een verwijzing naar de vroegere versies, is het nieuwe model ook veel moderner dan voorheen.

Nostalgie lijkt aan de orde van de dag in de klasse van de ‘echte' offroaders. Na Ford, dat nu zijn Bronco naar Europa importeert, en Ineos, dat net zijn Grenadier heeft gelanceerd, de spirituele erfgenaam van de Land Rover Defender, put ook Toyota uit zijn verleden voor zijn nieuwste Land Cruiser. De scherpe hoeken en platte vlakken doen denken aan modellen uit de jaren 70 tot 90 en geven de eerbiedwaardige terreinridder veel meer persoonlijkheid en charisma. Zoals verwacht wordt de carrosserie grotendeels gedeeld met de nieuwe Lexus GX, maar verschilt in die zin dat het voor- en achterdesign specifiek is, met daarbovenop extra terreinbescherming en een robuustere uitstraling.

Meer 4x4 dan ooit

Achter dit nieuwe uiterlijk heeft de nieuwe Land Cruiser aanzienlijke technische veranderingen ondergaan. Hij draagt een nieuw chassis en krijgt elektrische stuurbekrachtiging. De terreincapaciteiten worden verder verbeterd door het systeem Multi-terrain Select, dat de parameters van de auto aanpast aan het terrein, en de Multi-Terrain Monitor, die de bestuurder een duidelijk zicht geeft op het gebied direct rondom en zelfs onder de auto. Voor het eerst is het zelfs mogelijk om de stabilisatorstang vooraan te ontkoppelen, zodat je je op nog ruiger terrein kunt wagen.

Diesel of... diesel!

Wanneer de Land Cruiser in de eerste helft van volgend jaar in de verkoop gaat, zal hij bij ons worden aangeboden met alleen een dieselmotor. Dat is nog steeds de ecologisch meest geschikte krachtbron voor een imposant voertuig als dit, dat vaak zware ladingen moet trekken - tot 3,5 ton in dit geval. Met een cilinderinhoud van 2,8 liter levert hij 204 pk en is hij standaard gekoppeld aan een automatische versnellingsbak met acht versnellingen. In 2025 wordt een nieuwe microhybride versie van dezelfde motor (48 volt) aan het gamma toegevoegd.

Beperkte editie

De Land Cruiser ondergaat ook een revolutie aan boord, met een verfijndere en geconnecteerde cockpit: dubbel scherm (multimedia en instrumentenpaneel), klimaatregeling met drie zones, lederen interieur en natuurlijk "de nieuwste Toyota Safety Sense-systemen als onderdeel van een compleet Toyota T-Mate-pakket". Zijn klanten kunnen ook nog steeds kiezen uit configuraties met vijf of zeven zitplaatsen.

Zoals inmiddels gebruikelijk gaat de lancering gepaard met een gelimiteerde serie - zo'n 3.000 stuks voor Europa - herkenbaar aan de specifieke kleuren en vooral de unieke ronde koplampen, een knipoog naar de Land Cruiser BJ die 72 jaar geleden het levenslicht zag.

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in