Elektrische auto's: 33.000 banen geschrapt bij Stellantis

1j geleden | Laurent Zilli

We werden gewaarschuwd dat de overgang naar elektrische auto's een niet te negeren sociale kost zou meebrengen. Het agentschap Reuters kreeg een interne memo in handen die daar geen verdere twijfel over laat bestaan.

Deze interne memo, die aan het persagentschap werd meegedeeld, is afkomstig van Stellantis, de Frans-Duits-Italiaans-Amerikaanse autogigant onder leiding van Carlos Tavares. Deze laatste was niet fundamenteel overtuigd van de gedwongen overstap naar 100% elektrisch en voorspelde lang geleden al dat deze overgang met een ecologisch doel (laten we het debat hier niet beginnen) sporen zou nalaten op sociaal vlak. In de nota die de Amerikaanse tak van Stellantis aan zijn werknemers stuurde, wordt samengevat dat de extra kosten van een elektrische wagen niet aan de klant kunnen worden doorgerekend, en dat de groep, om leider te zijn op deze markt, grote besparingen moet doorvoeren. Een van die besparingen is het schrappen van 33.000 banen, of zo'n 10% van het personeelsbestand. En dit is mogelijks nog maar het begin zijn.

Controverse

Het nieuws is des te controversiëler omdat Stellantis onlangs nog een recordwinst rapporteerde. Nu, het gaat vooral om banen in de VS, waar de federale regering aankondigde elektrische auto's die op Amerikaans grondgebied worden geproduceerd grotendeels te begunstigen met subsidies. Voor de goede orde: Stellantis is niet het enige concern dat zich zorgen maakt, want ook bij General Motors hangt een soortgelijke (eerste?) ontslagronde in de lucht.

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in