Dacia Duster 2024: een van Europa's favoriete SUV's krijgt een volledige make-over

5mnd geleden | Stephane Monsin

Dacia presenteert de derde generatie van de SUV die sinds 2010 het succesverhaal van het merk uitmaakt. Design, praktische vondsten en het motorengamma: alles is opnieuw uitgedacht!

In 2022 was de Dacia Duster de bestverkochte SUV in Europa, in alle segmenten, onder particuliere klanten. Dit toont aan hoe belangrijk de vernieuwing van dit model is voor het Roemeense merk. Terwijl de afmetingen van deze derde generatie vrijwel ongewijzigd blijven, is het nieuwe uiterlijk verrassend, met enkele grote veranderingen. Met zijn brede, uitgerekte radiatorrooster is de Duster 2024 een echte blikvanger. Bovendien zal hij herkenbaar zijn aan zijn Y-vormige lichtsignatuur, zowel vooraan als achteraan.

Innovatie van de Manifesto

Alle zichtbare 'plastic' onderdelen op de carrosserie zijn gemaakt van een innovatief materiaal, eerder al te zien op de concept car Dacia Manifesto. Dit materiaal, 'Starkle' genaamd, is 100% recyclebaar en bevat tot 20% gerecycled materiaal. Dacia is er zelfs zo trots op dat speciaal daarcoor het recyclingsymbool op de Starkle op de voorportieren heeft aangebracht. Of je het nu leuk vindt of niet...

Nog een paar schermen

De Y-styling is ook terug te vinden in het interieur, met name op de luchtroosters en in de structuur van de portieren. Er is bijzondere aandacht besteed aan de ergonomie, met een nieuw centraal scherm van 10,1 duim dat onder een hoek van 10 graden naar de bestuurder is gericht. Het is beschikbaar vanaf het tweede uitrustingsnivaau. Het verbergt ook een opnieuw ontworpen multimediasysteem. De Duster van de derde generatie is aanzienlijk gemoderniseerd, met een digitaal instrumentenpaneel van 7 duim dat beschikbaar is vanaf het tweede uitrustingsniveau.

Er is een aangenaam gevoel van ruimte aan boord, in die mate zelfs dat drie volwassenen comfortabel achterin kunnen zitten, zelfs op de middelste zitplaats. De bagageruimte is met 6% toegenomen tot 472 liter in de 4x2-versie.

"YouClip", een praktisch snufje

Op het gebied van vondsten biedt Dacia een slim nieuw hulpmiddel genaamd 'YouClip'. Dit type clip kan worden gebruikt om een aantal speciale accessoires op belangrijke plaatsen in het passagierscompartiment te bevestigen. Denk daarbij aan een tablethouder, een opbergzakje, een smartphonehouder met of zonder inductielader of een slim 'drie in één'-accessoire dat een bekerhouder, een tassenhaak en een zaklamp combineert.

Een ander interessant accessoire voor avonturiers is het Sleep $pack, dat een afneembaar bed bevat. Na de Jogger is de Duster het tweede Dacia-model dat dit pakket krijgt.

Hybride en LPG

De nieuwe Duster is gebaseerd op hetzelfde platform als de familiale Jogger (CMF-B). Dit betekent dat hij nu ook leverbaar is als hybride met 140 pk. Volgens Dacia wordt één op de drie Dusters op LPG verkocht. Deze derde generatie zal daarom nog steeds leverbaar zijn in een Eco-G versie van 100 pk . Tot slot maakt de nieuwe driecilinder 1.2 TCe-motor met lichte hybridisatie zijn opwachting als aandrijflijn. Met deze motor kun je kiezen voor vierwielaandrijving. In feite heeft Dacia de 4x4-capaciteiten van deze Duster, die op dit gebied al indrukwekkend is voor een niet-gespecialiseerde terreinauto, nog verder verbeterd. De 4x4-versie heeft verbeterde oversteekhoeken en vijf rijmodi: Auto, Sneeuw, Modder/zand, Off-road en Eco.

De verkoop start volgend voorjaar, met een basisprijs van minder dan 20.000 euro.

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in