Test Honda CL500 ‘Bugs Funny’

4mnd geleden

Sinds 1950 waagt Honda zich wel eens aan leuke motoren zonder poespas - een beetje zoals het beroemde konijn dat Tex Avery in 1940 bedacht - in een categorie die de laatste jaren weer populair is onder de noemer ‘scrambler’. De meest recente in dat rijtje is de CL500. Olé!

Sinds de jaren negentig domineert de scrambler bepaalde wereldmarkten. Honda heeft een beetje getreuzeld om terug te keren in dit segment, maar de CL500, die onlangs in Sevilla werd gepresenteerd, zou wel eens meer dan één rijder kunnen overtuigen om de sprong te wagen, al was het maar uit nostalgische gevoelens voor de CL72 uit 1962.

Amerikaanse oorsprong

De scrambler werd na de Tweede Wereldoorlog populair in de VS, door de G.I.'s die deze nieuwe motortak in Europa hadden ontdekt. Eind jaren vijftig wilde Honda internationaal doorbreken, dus zette de Japanse fabrikant voet op Amerikaanse bodem om deze enorme markt te proberen veroveren. De eerste scrambler die het logo met de vleugel droeg, zag het levenslicht in 1962: de CL72. Afgeleid van de CB72 wegmotor, werd hij al snel de publiekslieveling onder de scramblers en droeg hij bij aan het succes van de Japanse fabrikant in de VS.

Bij zijn geboorte was de scrambler een wegmotor die was aangepast voor offroadrijden. De wijzigingen betroffen voornamelijk het stuur, de uitlaat en de wielen, die werden voorzien van noppenbanden. Na verloop van tijd verdween dit segment, maar enkele jaren geleden dook het weer op. De heropleving werd gestimuleerd door de komst van het hipsterfenomeen. Mensen kopen geen scrambler meer om vooral offroad te rijden, want er zijn andere types motoren die daar beter geschikt voor zijn. Nee, mensen rijden een scrambler vooral voor het imago dat hij de rijder verschaft. En zijn speeltuin is vooral de stad en de buitenwijken geworden.

De CL500 is een slimme combinatie van verschillende elementen van het 500-platform en wordt de vijfde telg van een familie waartoe ook al de CBR500R, CB500X, CB500F en CMX500 Rebel behoren. Het trellis-achtige buizenframe van onze CL is vrijwel identiek aan dat van de Rebel, althans aan de voorzijde. Die krijgt weliswaar een iets krappere balhoofdhoek (27° vs. 28°) aangemeten. Anderzijds is het achterste deel volledig nieuw, om plaats te bieden aan onder andere het lange en vlakke scramblerzadel. Door deze aanpassingen heeft de CL500 een 4 mm kortere wielbasis dan de Rebel.

Een duik in de technische gegevens

Voor de vering wordt een conventionele 41 mm vork gebruikt, achteraan regelt een stel in vijf trappen verstelbare schokdempers de demping. De veerweg bedraagt respectievelijk 150 en 145 mm. De 19- en 17-inch wielen worden gedeeld met de CB500X. Ze zijn voorzien van Dunlop Trailmax-banden met gemengd profiel (110/80 voor en 150/70 achter). De remmen worden bediend door een enkele zwevende schijf van 310 mm met een Nissin tweezuigerremklauw en een schijf van 240 mm met een enkelzuigerremklauw achteraan. De grondspeling bedraagt 155 mm. Dat is iets meer dan de CB500F (145 mm) en beduidend minder dan de CB500X (180 mm). In rijklare toestand weegt de CL500 192 kg. De Honda scrambler kan bogen op de 471cc grote, staande twin die de hele familie bevoorraadt. De motor presteert een maximaal vermogen van 46,6 pk bij 8.500 tpm en een koppel van 43,4 Nm bij 6.250 tpm. De timing van de distributie is aangepast, evenals de mapping van het injectiesysteem. De 6-versnellingsbak is dan weer ongewijzigd overgenomen en blijft gekoppeld aan een slipperkoppeling. Wel is de eindoverbrenging verkort om de acceleratie te verbeteren. Honda wijst er ook op dat de ABS-instellingen speciaal zijn aangepast voor gebruik op alle soorten ondergrond, inclusief onverharde wegen.

Voor iedereen

Honda's styling speelt met contrasten. De motor is geheel zwart gelakt, behalve de kleine ronde 12-litertank met kniepads, die verkrijgbaar is in groen, metallic zwart, blauw of oranje. Mijn voorkeur gaat uit naar de laatste twee kleuren - die zijn wat frisser en zullen zeker jongere rijders weten te verleiden! Aan de achterkant springt de dubbele uitlaat in het oog, die vrij groot is en beschermd wordt door een RVS hitteschild. Sommigen zullen dat onaantrekkelijk vinden, maar Honda rechtvaardigt deze keuze door te verwijzen naar de huidige emissienormen. Het achterspatbord wordt afgewerkt met een lamp en een beugel die, net als het vlakke, deels geribbelde zadel, perfect bij de stijl van de CL72 uit 1962 past.

Aan de voorkant is er een ronde koplamp met vier ledlampen, die ook op de Rebel is gemonteerd. Het "Emergency Stop Signal"-systeem is aanwezig. Dat activeert de richtingaanwijzers bij een eventuele noodstop. Met een zithoogte van 790 mm is de CL quasi even toegankelijk als de CB500F (785 mm), en een stuk eenvoudiger te bestijgen dan de avontuurlijke CB500X, waarvan het zadel op 830 mm is gemonteerd. De cockpit is teruggebracht tot zijn eenvoudigste vorm, met een 100 mm rond LCD-scherm dat identiek is aan dat van de Rebel. Het beschikt over een snelheidsmeter, versnellingsindicator, brandstofmeter, klok en kilometerteller, die kunnen worden vervangen door twee dagtellers, gemiddeld of actueel brandstofverbruik, door op de kleine knop aan de linkerkant van het LCD-scherm te drukken. De rem- en koppelingshendels zijn niet in afstand verstelbaar. De rest van de bedieningselementen zijn gemeenschappelijk voor alle Honda 500's.

Op de weg

Het contactslot zit aan de linkerkant, voor de tank, net als bij de 500-cruiser. Het model waarover ik beschik is uitgerust met de pakketten Style en Adventure. Naast de nacelle, het bruine hoge zadel, de velgstripings en de nummerplaat aan de zijkant, zijn er ook handbeschermers, ruwere voetsteunen, een tankbeschermer en een hoog voorspatbord. Er is ook een derde pakket verkrijgbaar voor motorreizigers (zie kaderstuk).

De draaicultuur is zeer soepel en ik voel me meteen op mijn gemak op deze motor. Het stuur is niet te breed en ligt perfect in de handen. De positie van de voetsteunen vereist geen scherpe kniehoek. Bij de eerste stop komen mijn benen echter direct in contact met de voetsteunen, dus moet je ze er even voor of achter positioneren. Ik kies voor die eerste optie. Het gelauwerde blok van de 500 twin kennen we al even, dus zal ik hier niet al te diep op ingaan. Het motortje kan zowel zacht als furieus voor de dag komen. De versnellingsbak is erg soepel en de zes versnellingen zijn goed gespreid. Na een kleine aanpassing aan het 19-inch voorwiel geniet ik volop van de wendbaarheid van deze CL500, die moeiteloos van rechts naar links slingert op de rotondes. Er volgt een kort stuk snelweg waar de CL zich prima van z’n taak kwijt.

Maar zijn geprefereerde speeltuin - ondanks het door Honda gekozen label van ‘stadsmotor’ - zijn de wegen op de boerenbuiten. We rijden nu in de uitlopers van de Sierra Morena, ten noorden van Sevilla. Vanuit Aznalcóllar rijden we een lus door El Castillo de las Guardas in de Sierra Norte regio. Dit is een pastoraal middengebergte, afgewisseld met heuvels en weilanden. Een wijze keuze van het personeel van Honda UK, dat verantwoordelijk is voor deze presentatie. Op dit soort wegen voelt de CL500 zich immers het meest thuis. Op de kleine wegen met een oppervlak zo glad als een babyhuidje laat de Honda zien waartoe hij in staat is. Hij is snel en responsief, en de bochtige stukken worden met gemak verorberd. De ophanging is perfect op elkaar afgestemd, zonder al te veel lastenwissels. De enkele schijf vooraan is krachtig genoeg om effectief te remmen en de achterrem helpt de scrambler te stabiliseren indien nodig. Dit alles met een grondspeling die zelden in het gedrang komt en uitstekend presterende Dunlop Trailmax’en. Alleen op enkele echt ruwe stukken knotsen de schokdempers tegen hun grenzen aan, want ze zijn vooral op comfort afgeregeld. Voor deze test was de veervoorspanning ingesteld op de derde van vijf standen. Laten we eindigen met te benadrukken dat we na een korte sectie offroad zonder aarzeling kunnen zeggen dat de CL500 een echte scrambler is!

Conclusie

Met deze leuke scrambler mist Honda zijn comeback in dit segment niet. Zonder een echte concurrent met deze cilinderinhoud moet de CL500 wel een groot succes worden. Temeer daar hij in meerdere opzichten zuinig is: zijn vanafprijs van € 7.199 is aantrekkelijk, evenals zijn brandstofverbruik van 3,4 l/100 km (gemeten tijdens deze test van 200 km).

Pascal Mouton

Beschikbare pakketten

Drie pakketten (Style 378€, Adventure 472€ en Voyage 641€) zijn als optie verkrijgbaar.

Style: nacelle, velgen, nummerplaat aan de zijkant en een hoog zadel.

Adventure: handbeschermers, rallyvoetsteunen, zadelbescherming en een hoog voorspatbord.

Travel: zachte zadeltas met subframebevestiging, verwarmde handvatten en een 12V-aansluiting.

 

De pluspunten

Rijgedrag

Toegankelijkheid

Sterke motor

Brandstofverbruik

 

De minpunten

Positie van de voetsteunen bij stilstand

12V-laadpunt optioneel

Uitlaat

 

De Honda CL 500 in cijfers

Motor: 4-takt, 8-kleppen, watergekoelde twee-in-lijn

Cilinderinhoud: 471 cc

Maximumvermogen: 46,6 pk (34,3 kW) bij 8.500 tpm

Maximumkoppel: 43,4 Nm bij 6.250 t/min

Versnellingsbak: 6 versnellingen

Eindaandrijving: kettingaandrijving

Frame: stalen buizenframe

Voorvering: 41 mm Showa-voorvork, niet instelbaar

Achtervering: Showa stereovering, veervoorspanning instelbaar (5 posities)

Veerweg voor/achter: 150/145 mm

Voorremmen: 310 mm zwevende schijf met Nissin 2-zuigerremklauw, ABS

Achterrem: 240 mm schijf met Nissin 1-zuigerremklauw, ABS

Zithoogte: 790 mm (optioneel hoog zadel op 820 mm)

Gewicht (rijklaar): 191 kg

Brandstoftank: 12 liter

Prijs: € 7.199

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in