Kilometerfraude: Golf liegt over half miljoen kilometer!

3j geleden | Nicolas Morlet

De vzw Car-Pass, die de kilometerstand van onze voertuigen controleert en het gelijknamige document afgeeft, heeft zopas haar jaarverslag voor het jaar 2020 ingediend. Een bijzonder jaar dat werd gekenmerkt door een nieuw record: een fraude van bijna een half miljoen kilometer!

 

In 2020 registreerde Car-Pass 8,2 miljoen kilometerstanden in de dienst na verkoop, een daling van 14,5% ten opzichte van 2019 als gevolg van de coronacrisis. Voor de afgifte van Car-Pass-documenten, die onontbeerlijk zijn voor de verkoop van een tweedehandsvoertuig, is de daling echter veel beperkter: slechts 3,6%. Dit weerspiegelt het zeer duidelijke herstel van de tweedehandsmarkt in de tweede helft van het jaar.

 

Import is frauduleuzer

In 2020 heeft Car-Pass voor het eerst buitenlandse kilometerstanden ontvangen uit de centrale database van autofabrikanten, waardoor fraude met ingevoerde voertuigen beter kan worden opgespoord.

In totaal werden over het gehele jaar 1.716 gevallen van tellerfraude vastgesteld, waarvan 605 betrekking hadden op ingevoerde voertuigen. Een groot aandeel dus, dat ook gekenmerkt wordt door grotere verschillen in kilometerstand: gemiddeld 100.000 kilometer voor buitenlandse voertuigen tegenover "slechts" 55.000 kilometer voor Belgische wagens.

 

500.000 km minder

In de top 10 van de grootste verschillen tussen de opgegeven en werkelijke kilometerstand hebben de eerste drie betrekking op ingevoerde voertuigen. De winnaar is een Golf uit 2003 met 163.574 kilometer, terwijl hij in werkelijkheid 657.493 kilometer had gereden. Dat is een verschil van zomaar eventjes 493.919 kilometer!

 

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in